Výborný hovädzí perkelt
Toto je jedno z našich obľúbených jedál. Poznám ho ešte z detstva, robievala ho moja mama. Pripravujem k nemu rôznu cestovinu, nokedle, alebo ryžu. Vždy chutí super a rodinka sa mu zakaždým poteší.
Ingrediencie
- 11⁄2 kg hovädzia nožina
- 2 velké cibule
- 3 paradajky
- 3 Papriky
- 2 pl mletá červená paprika
- 3 kl mletá rasca
- 1 kl mleté čierne korenie
- 10 zrniek čierne korenie
- Vegeta podla chuti
- soľ
- čili vločky podla chuti
- 2 pl hladká múka pšeničná
- olej
- 1.7 l voda
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravíme všetko čo budeme potrebovať. Hovädziu nožinu si pokrájame na stredne velké kocky, cibulu na drobno a paradajky a papriku na stredne velké kúsky, alebo podla zvyku. Paradajky a papriku môžte použiť podla chuti, ja zvyknem dávať do perkeltu vždy viac, dodá to skvelú , tak trocha lečovú chuť.
Na oleji si zosklovatíme cibulu. Následne pridáme papriku a pár sekúnd necháme poškvrčať. Pridáme mäso, premiešame, dobre osolíme a zakryté necháme aby si mäso pustilo svoju vlastnú šťavu. Tá šťava sa z neho pomaly vydusí. Podla potreby môžte pridať hneď na začiatku aj trošičku vody, tým napomôžete rýchlejšiemu duseniu/ vypúšťaniu šťavy a predídete tomu, aby sa mäso začalo namiesto dusenia- piecť a ani mletá paprika sa vám nepripečie.
Keď nám už mäso pustilo všetkú svoju šťavu, pridáme vodu, ja som dala 1,5L. Mleté a celé čierne korenie, mletú rascu a soľ podla potreby. Zakryjeme a necháme perkelt variť kým nám mäso krásne nezmäkne. Ak máte kuchtu, kludne môžte dať aj do kuchty, budete mať perkelt do 1hodinky hotový- aj ja to tak zvyknem.
Keď je už mäso uvarené pekne do mäkka, pridáme paradajky a papriku a necháme, aby sa celé začalo variť. Potom vlejeme zátrepku z múky a 2dl vody a dobre premiešame a necháme variť kým nám zelenina celkom nezmäkne. Ak treba, tak pridáme ešte soľ a ak chcete tak kludne aj trocha Vegety. Ale ak nechcete tak nedajte.
Perkelt môžte podávať s ryžou, cestovinou, nokedlami, s prívarkom, knedlou, alebo kludne len s chlebom. Celkom podla vašej chuti. Ja som tentoraz robila s kolienkami. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube