Zdroj: Pixabay: Freeimage_1605
Zdravé muffiny s tekvicovým korením
Tieto muffiny s tekvicovým korením, o ktoré sa s vami rada podelím, prinášajú upokojujúcu vôňu jesenného korenia. Ich šťavnatá mrvenička a úžasná chuť tekvicového korenia si určite získajú aj tých najzarytejších nejedákov tekvice.
Ingrediencie
- 13⁄4 poháre múka
- 1 pohár kryštálový cukor
- 1⁄2 pohár hnedý cukor
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
- 1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- 2 lyžičky korenie na tekvicový koláč
- 2 Veľké vajcia
- 1 pohár Konzervované tekvicové pyré
- 1⁄2 pohár rastlinný olej
- 1 polievková lyžica mlieko
- 1 čajová lyžička vanilkový extrakt
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Rúru predhrejte na 190 °C a do formy na muffiny s 12 košíčkami vložte papierové vložky. To urýchli proces a pomôže vám to rovnomerne upiecť muffiny.
Na suchú zmes zmiešajte vo veľkej miske múku, kryštálový cukor, hnedý cukor, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a tekvicové korenie. Tento krok je podľa mňa rozhodujúci na dosiahnutie jednotnej chuti v celom muffine.
V samostatnej miske vyšľahajte vajcia, tekvicové pyré, rastlinný olej, mlieko a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja. Odporúčam použiť vajcia izbovej teploty, pretože sa tak muffin upečie rovnomernejšie.
Postupne pridávajte suchú zmes k mokrým prísadám, jemne miešajte a dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali. Je to veľmi dôležité, pretože nadmerné miešanie by mohlo mať za následok hustejší a tvrdší muffin.
Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov na muffiny a každý naplňte približne do troch štvrtín. Tým sa zabezpečí, že muffiny pekne vykysnú a dosiahne sa atraktívny zaoblený vrch.
Pečte 20 až 25 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. V polovici pečenia nezabudnite plech otočiť, aby ste zabezpečili rovnomerné pečenie. Muffiny vyberte z rúry a nechajte ich 10 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli. Tento proces chladnutia je potrebný na to, aby sa muffiny dali ľahšie vybrať z papierovej vložky.