Zeleninové ratatouille
Ak chcem pripraviť rýchly a zdravý obed pre svoju rodinu, pripravím zeleninové ratatouille - vyskúšajte ho aj vy!
Ingrediencie
- 6 ks červené paradajky
- 1 ks stredne veľký baklažán
- 1 ks oranžová alebo žltá červená paprika
- 1 ks stredná až veľká cuketa
- 1 ks žltá tekvica
- 5 pl extra panenský olivový olej
- 0.8 čl morská soľ
- 1 ks žltá cibuľa
- 4 strúčiky cesnak
- 0.3 šálky nasekaná nová bazalka
- 0.3 čl pálivá červená paprička
- 0.3 čl sušené oregano
- mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Rúru predhrejte na 200C, pričom jednu mriežku umiestnite na stredný rošt a druhú do hornej tretiny rúry. Pri príprave paradajok odstráňte stredy nožom. Potom ich nastrúhajte na veľkých otvoroch strúhadla do misky alebo paradajky rozmixujte v kuchynskom robote na pyré. Odložte.
Na plech na pečenie rozložte nakrájaný baklažán s 2 lyžicami olivového oleja, osoľte. Na druhý plech dajte papriku, cuketu a žltú tekvicu s 1 lyžicou olivového oleja a osoľte. Zeleninu urovnajte do jednej vrstvy. Misku s baklažánmi položte na stredný rošt a zvyšnú zeleninu na horný rošt. Nastavte časovač na 15 minút.
Medzitým v hlbokej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na strednom ohni. Pridajte cibuľu a ¼ čajovej lyžičky soli. Restujte za občasného miešania, kým cibuľa nie je jemná a na okrajoch zlatá, približne 8 až 10 minút.
Pridajte cesnak, premiešajte a restujte, kým sa nerozvonia, približne 30 sekúnd. Pridajte paradajky. Znížte teplotu na stredne nízku. Po uplynutí 15 minút vyberte oba plechy z rúry, premiešajte ich a rovnomerne ich rozmiešajte po celom pekáči. Tentoraz položte baklažán na horný rošt a ostatnú zeleninu na stredný rošt. Ohrievajte, kým nie je baklažán na okrajoch celkom lesklý, približne ďalších 10 minút (baklažán bude hotový skôr ako zvyšok). Baklažán vyberte z rúry a opatrne ho vmiešajte do paradajkovej zmesi v hrnci.
Nechajte zeleninovú zmes s tekvicou a paprikou piecť, kým paprika neskaramelizuje. Potom zeleninu vyberte a primiešajte do panvice s paradajkovou zmesou a baklažánom. Primiešajte 1 lyžičku olivového oleja, novú bazalku a papričku, sušené oregano. Podľa chuti dochuťte soľou (ja zvyčajne pridávam ešte ¼ čajovej lyžičky) a čiernym korením.
Podávajte v miskách, prípadne s kvapkou olivového oleja, extra nasekanou bazalkou alebo tmavým korením (všetko podľa vlastného uváženia).