Zemiakové pagáče
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.
Ingrediencie
Kvášok
- 50 g čerstvé droždie
- 150 ml vlažné mlieko
- 1 kávová lyžička kryštálový cukor
Cesto (300ml - 1 hrnček)
- 4 hrnčeky hladká múka
- 2 hrnčeky postrúhané uvarené zemiaky v šupke
- 1 hrnček rastlinný olej
- 1 kus vajce
- 4 čajová lyžička soľ
- 450 ml vlažné mlieko
Na potretie
- 1 kus vajce
- soľ
Na povrch
- sezam
- kmín
- postrúhaný tvrdý syr
Najnovšie letáky
Postup
Kvások: vo vlažnom mlieku rozpustíme kávovú lyžičku cukru, rozdrobíme droždie, dobre rozmiešame a necháme vzísť kvások asi 10-15 minút.
1 hrnček - 300 ml Do misy preosejeme 4 hrnčeky múky, pridáme na jemno postrúhané zemiaky, ktoré sme uvarili v šupke, (šupku odstránime) olej, rozšľahané vajce, soľ, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vymiesime polotuhé cesto pomocou mixéra, robota alebo ručne, prikryjeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou formičky priemer 5 cm vykrajujeme kolieska, nožom urobíme mriežku. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom, ukladáme s odstupom, nakoľko zväčšia objem. Každý pagáč potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, syrom. Na plechu necháme podkysnúť asi 15 minút. Upečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, pri teplote 200°C. Celkovo som mala 3 plechy.
Necháme vychladnúť a podávame. Sú výborné, jemnučké, ľahké. Dobrú chuť!