Zemplínske pirohy s mačankou
Ingrediencie
Na cesto potrebujeme
- 400 g uvarené zemiaky v šupke
- 100 g polohrubá múka
- 70 g hladká múka
- soľ mleté čierne korenie
Na kapustovú plnku potrebujeme
- 150 g kyslej kapusty
- 10 ml olej
- 20 g slaninky
Na zemiakovú plnku potrebujeme
- 200 g uvarených zemiakov
- 2 pl opraženej cibuľky na masle
- soľ mleté čierne korenie
Na hubovú mačanku potrebujeme
- 40 g maslo
- 30 g slanina
- 30 g Cibuľa
- 30 g šalotka
- 200 g šampiňóny čerstvé
- 40 g sušené huby
- 350 ml smotana
- soľ mleté čierne korenie
Ďalej potrebujeme
- 200 ml kyslého mlieka
- pažítku
- olej na vyprážanie
Najnovšie letáky
Postup
1. Na prípravu cesta si potrebujeme najskôr uvariť zemiaky v šupke, ktoré po ochladnutí nastrúhame na strúhadle. K zemiakom pridáme múku, soľ a korenie. Cesto necháme odstáť.
2. Pripravíme si plnky: Kyslú kapustu opražíme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou. Pražíme asi 10 minúť pokiaľ kapusta nezmäkne.
3. Druhá plnka je pripravená z uvarených zemiakov, ktoré sú premiešané s opraženou cibuľou (tu získame vo fáze, keď budeme variť hubovú mačanku). Zmes osolíme a okoreníme.
4. Hubová máčanka je pripravená nasledovne: na masle opražíme cibuľku a šalotku (v tomto kroku odoberáme cibuľku do zemiakovej plnky). Pridáme slaninku a chvíľku opražíme. Pridáme šampiňóny a neskôr aj nakrájané a vo vode namočené sušené huby. Na panvici necháme asi 15 minút na miernom ohni do zmäknutia. Na koniec okoreníme, osolíme a pridáme smotanu. Omáčku ponorným mixérom zmixujeme, ale dbáme na to, aby boli zachované aj väčšie kúsky.
5. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré plníme náplňami.
6. Varené pirohy so zemiakovou plnkou varíme v osolenej horúcej vode približne 7 minút.
7. Pirohy plnené kyslou kapustou vyprážame v oleji do zlatista. Je potrebné ich obracať a neustále ich sledovať, aby sa nepripiekli.