Zlaté halušky
Zlaté halušky je jeden z klasických receptov maďarskej kuchyne. Potešíte ním najmä milovníkov sladkého jedla.
Ingrediencie
Suroviny
- 330 ml mlieko
- 30 g droždie
- 55 g krupicový cukor
- 510 g múka
- 1 ks vanilkový cukor
- štipka soli
- 50 g maslo
- 1 ks žĺtok
- 1 kl škorica
- 200 g mleté orechy
Omáčka
- 200 ml smotana na varenie
- 450 ml mlieko
- 100 g kryštálový cukor
- 3 ks žĺtko
- 100 g múka
- 1 ks vanilkový struk
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si prichystáme kvások. Do mlieka pridáme rozdrvené droždie, ktoré by malo byť o niečo teplejšie ako mlieko. Potom pridáme štipku cukru. Necháme 5 minút odpočívať.
Medzitým si v miske zmiešame múku, soľ, cukor a maslo.
Zdroj: Youtube
Potom prilejeme pripravený kvások a žĺtok. Rukami vymiešame cesto.
Zdroj: Youtube
V druhej miske si zmiešame mleté orechy s kryštáľovým cukrom a škoricou.
Zdroj: Youtube
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 cm a štamperlíkom vykrajujeme kolieska.
Zdroj: Youtube
Po vykrojení ich začneme ukladať na maslom vymastenú misku. Najprv každé koliesko - halušku namáčam v roztopenom masle a potom ho obalím orechmi.
Zdroj: Youtube
Halušky pečieme v rúre na 180°C zhruba 15 minút. Potom znížime teplotu na 160°C a pečieme ešte 20 minút.
Medzitým ako sa halušky pečú si pripravíme puding. V miske vymiešame žĺtky s múkou a cukrom. Potom pridáme smotanu na varenie.
Zdroj: Youtube
Do hrnca vložíme vanilkový struk a zalejeme mliekom. Keď mlieko začne vrieť prilejeme za stáleho miešania vaječnú zmes. Necháme opäť zovrieť a vypneme sporák. Pred podávaním vyberieme z hrnca vanilkový struk.