Žĺtkové venčeky
Overený recpt na klasické a milované venčeky z odpaľovaného cesta, zdedený po starej mame.
Ingrediencie
Cesto
- 80 g margarín
- 160 g hrubá múka
- 4 vajce
- štipka soli
- 250 ml voda
Plnka
- 1⁄2 l mlieko
- 100 g cukor
- 5 lyžíc hladká múka
- 1 vanilkový cukor
- 3 vaječné bielka
- 3 žĺtko
- 250 g Hera
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Vodu so soľou a margarínom privedieme do varu, potom sypeme múku za stáleho miešania varechou tak dlho, až sa cesto nelepí na nádobu a varechu.
Do polovychladnutej zmesy po jednom pridáme celé vajcia. Z pripraveného cesta nastriekame vrecúškom alebo zdobičkou na plech venčeky. Plech pofrkame vodou a dáme piecť (pečieme na 180 stupňoch a približne po 8-10 minútach teplotu znížime na 140 stupňov, pečieme do zlatista, približne ďalších 10-12 minút)
Žĺtka s cukrom, hladkou múkou, mliekom a vanilkovým cukrom dáme do nádoby a privedieme k varu. Varíme dovtedy kým z toho nevznikne hustá kaša.
Do uvarenej kaše pridáme sneh z bielkov. Po vychladnutí celej zmesy tam pridáme heru a vyšlaháme to.
Vzniknutý krém dáme do zdobiaceho vrecúška alebo zdobičky a plníme s ním venčeky.
Vyskúšam. Venčeky mám rada.