Ačokča alebo paprikouhorka: Novinka v našich záhradách, ktorá okamžite zaujme
24. 9. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ačokča, paprikouhorka, divá uhorka, mexická uhorka, bolívijská uhorka, korila, caigua… Všetky tieto názvy sprevádzajú netradičnú šťavnatú zeleninu, ktorá zaujala už aj našich záhradkárov a do kuchýň vniesla svieži závan experimentovania. Čo je ačokča, ako chutí a čo o nej vedieť?
Krátky prehľad:
💡Čo je ačokča? Aký je jej pôvod?
Ačokča sa pestuje najmä v Strednej a Južnej Amerike. Pre jej výbornú odolnosť a relatívne nízke nároky na pestovanie je čoraz populárnejšou aj v Európe. Ide o rastlinu, ktorá patrí do čeľade tekvicovité. Pochádza z Ánd a bola označovaná za dôležitú potravinu Inkov.
Samotná rastlina je jednoročná, popínavá a dorastá do výšky 2 až 3 metre. O podpery sa prichytáva úponmi. Jej listy majú sýtozelenú farbu a výrazný krojený tvar, ktorý sa nápadne ponáša na konope. Tam však ich spojitosť končí.
Na jednej rastline dozreje počas sezóny až 100 plodov, ktoré zaujmú na prvý pohľad. Plody majú predĺžený tvar papriky so špicatým koncom, no povrch pripomína skôr uhorku. Aj vo vnútri sa ukrýva dužina podobná uhorke. Menšie plody s veľkosťou cca 5 cm sú jedlé celé, vrátane svetlých semenok v strede, v úplne dozretých plodoch s dĺžkou 10 – 15 cm sú semená v strede už väčšie, čierne a pred konzumáciou sa odstraňujú (môžu sa použiť na další výsev).
Prečítaj si tiež
Patizón – unikátna letná tekvica: Zaujímavosti, pestovanie a receptové tipy
Patizón je známy svojím jedinečným tvarom, no už menej využitím. Táto skvelá letná tekvica je však nenáročná na pestovanie a aj využitie v kuchyni je prekvapivo jednoduché a chutné. Čo je patizón a ako ho pripraviť?
✔️Ačokča a nároky na pestovanie
Pestovanie ačokče by sme mohli prirovnať k pestovaniu paprík, uhoriek a cukiet. Skúsenosti ukazujú, že ačokča nemá špeciálne nároky, a keďže pochádza z Ánd, vydrží aj teploty tesne nad nulou, no omnoho radšej má slnečné a teplé dni.
Ačokča je jednoročná „liana“, z ktorej môžeme zbierať plody už po 100 dňoch od vysadenia. Je samoopelivá, no lepšiu a kvalitnejšiu úrodu budeme mať pri pestovaní viacerých rastlín vedľa seba.
Čas výsadby
Na jar sa semienka ačokče predpestovávajú v interiéri. Ideálnym mesiacom je apríl. Vyhovuje im teplota okolo 20 °C, svetlá pozícia a dostatok vlahy. Do pôdy sa mladé rastliny vkladajú v polovici mája, teda po jarných mrazoch. Ačokča rada rastie do výšky, preto treba vopred zvážiť vhodné podpery. Obrásť môže dokonca aj altánok a vyzerá pri tom esteticky. Veľmi dobre zvláda črepníkové pestovanie. Jedna mladá rastlina potrebuje črepník s objemom pôdy aspoň 10 litrov.
Pozícia
Ačokča má najradšej slnečné miesta s humóznou, dobre priepustnou pôdou. Nevyhovuje jej veterné miesto.
Odolnosť
V našich podmienkach ačokča vykazuje výbornú odolnosť voči škodcom a chorobám.
Nároky na vlahu
Ačokča obľubuje dostatok vlahy, najmä počas teplých dní. Opakované premokrenie jej však neprospieva.
Úroda
Z jednej rastliny ačokča môžeme získať až 100 plodov. Mladé plody s dĺžkou okolo 5 cm sa môžu konzumovať celé, z plodov v plnej veľkosti (dĺžka 10 - 15 cm) sa vyberajú čierne tvrdé semená. Nevyhadzovať! Ďalšiu sezónu sa dajú použiť na dopestovanie nových rastlín.
Prečítaj si tiež
Chutné jedlá z cukety – Inšpirácia a recepty, ako pripraviť cuketu 30× inak a vždy skvelo?
Zrejme žiadna zelenina nie je v kuchyniach tak všestranná ako cuketa. Jedlá z cukety už nie sú len letnou záležitosťou. Zapekaná cuketa, v plackách, polievkach, prívarkoch, v slaných aj sladkých koláčoch či s cestovinami – zdá sa, že potenciál zdravej cukety nie je ničím limitovaný.
👌Ako ačokča chutí?
Táto otázka vzbudzuje azda najväčší záujem. Ačokča chutí dvojako, v závislosti od zrelosti plodu.
- Chuť mladých plodov, ktoré sa konzumujú v celosti, možno popísať ako „niečo medzi uhorkou a mladým hráškom“.
- Dozreté plody v plnej veľkosti chutia po tepelnej úprave zase ako paprika a cuketa dohromady.
👩🍳Ačokča a recepty: Vhodná na varenie aj pečenie
Ačokča priam nabáda experimentovať a skúšať nové kombinácie.
- Mladé plody sú výborné do šalátov a polievok.
- Plody v plnej veľkosti sú po prekrojení a vybratí semienok ideálne do receptov na plnenie a zapekanie. Na plnenie sú vhodné syry, huby, mleté mäso, ryža. Plnky, ktoré fungujú s tradičnou cuketou či baklažánom, budú mať úspech aj v prípade ačokče. Ačokča je však menšia, jemnejšia, preto jej v rúre postačí pobudnúť výrazne kratší čas. To znamená, že mäso v plnke by už malo byť vopred tepelne upravené.
Ačokča a uskladnenie
Zrelé plody nie sú vhodné na uskladnenie v pivnici. Treba k nim pristupovať podobne ako ku paprikám, uhorkám či cukete. Najlepšie je jesť ich priebežne počas hlavnej sezóny. Čo sa nestihne v rodine spotrebovať, rozdať ďalej. A keďže letnou top aktivitou je u nás zaváranie, nečudo, že sa obľúbenou stala zaváraná ačokča so sladkokyslým nálevom. Použiť sa môže dokonca aj ako zaváraný základ pre lečo.
Prečítaj si tiež
Čo je wakame? Výživná morská riasa a jej zaujímavé využitie
Wakame patrí medzi morské riasy, ktoré sú tradične používané v japonskej kuchyni. Jemná a krehká štruktúra doplnená o jedinečnú chuť mora robí z wakame potravinu, ktorá zaujme od prvého sústa. Čo sa oplatí vedieť o wakame a ako túto výrazne zelenú riasu v kuchyni používať?