Čo je wakame? Výživná morská riasa a jej zaujímavé využitie
30. 4. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Wakame patrí medzi morské riasy, ktoré sú tradične používané v japonskej kuchyni. Jemná a krehká štruktúra doplnená o jedinečnú chuť mora robí z wakame potravinu, ktorá zaujme od prvého sústa. Čo sa oplatí vedieť o wakame a ako túto výrazne zelenú riasu v kuchyni používať?
Krátky prehľad:
💚Čo je wakame?
Wakame (Undaria pinnatifida) je po riasach nori a kombu treťou najpoužívanejšou jedlou morskou riasou. Táto morská „zelenina“ má bohaté využitie v jedlách ázijskej kuchyne odkiaľ sa rozšírila smerom na západ. Rastie v chladnejších vodách podĺž pobrežia severnej Číny, Kórey a Japonska, kde sa zbierala už od 8. storočia nášho letopočtu.
👍Ako chutí wakame?
Wakame má tradičnú, slanú umami chuť s jemným sladkastým podtónom. Treba očakávať, že bude chutiť morom, avšak neevokuje rybaciu chuť. Je dobrou voľbou pre každého, kto má rád ázijské jedlá, no nevyhľadáva silné morské chute.
Keďže sa u nás predáva najmä v sušenej podobe, je dôležité túto morskú riasu najskôr rehydrovať. Po rehydrovaní má wakame klzkú, gumovú štruktúru, ktorá pod zubami slabo vŕzga.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť špargľu? Aby zostala lahodná a krehká, stačí poznať tento postup
Špargľu sme si obľúbili ako jednu z prvých jarných zelenín, ktoré potešia sviežou chuťou. Aby bol výsledok podľa očakávania, zíde sa postup, ako pripraviť špargľu, aby si zachovala svoju lahodnú chuť a krehkosť.
💡Wakame a živiny
O morských riasach sa vie, že aj keď na prvý pohľad nevyzerajú práve lákavo, tak sú bohaté na cenné minerály, aminokyseliny, stopové prvky a vlákninu. Inak tomu nie je ani v prípade riasy wakame. Je nízkokalorická a obsahuje viacero prospešných minerálov, ako sú horčík, vápnik, mangán, železo či jód. Obsahuje tiež vitamíny A, C, E a K a je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín.
🛒Kde kúpiť wakame?
Zelené morské riasy wakame sú dostupné v mnohých online obchodoch s potravinami, no taktiež aj v dobre zásobovaných supermarketoch a kamenných obchodoch zameraných na ázijskú/čínsku/japonskú kuchyňu.
Predávajú sa v rôzne veľkých baleniach, cca od 50 g do 1 kg. Najčastejšie ide o riasy wakame sušené, ktoré sa pred konzumáciou rehydrujú (predávané v menších baleniach), wakame solené a chladené alebo mrazený wakame šalát (vo väčších baleniach s hmotnosťou 0,5 - 1 kg).
Zdroj: pixabay.com
👩🍳Príprava wakame
Príprava morskej riasy wakame je jednoduchá. Sušené wakame vložíme do misky, zalejeme teplou vodou (nie vriacou) a necháme 10 – 15 minút rehydrovať. Riasy zväčšia svoj objem dvoj- až trojnásobne, z tmavej farby sa zmenia na svetlejšiu a ich štruktúra zostane klzkejšia a poddajná. Po scedení a osušení od vody sa wakame pridáva napríklad do šalátov k sushi rolkám a do polievok. Môže sa tiež nasekať a dochutiť. Wakame si rozumie najmä s ryžovým octom, sójovou omáčkou, sezamovým olejom, zázvorom a chilli.
Ak chceme, aby mali riasy wakame v jedle krásne zelenú farbu, môžeme ich pripraviť blanšírovaním. Na krátku chvíľu sa riasy ponoria do vriacej vody, aby sa následne rýchlo prepláchli studenou vodou. Tento teplotný šok zvýrazní ich farbu, a potom krásne vyniknú v šalátoch.
Sušené wakame netreba vždy iba rehydrovať. Po zomletí v mlynčeku sa z tejto riasy stane unikátne „korenie“, ktoré je skvelé na dochutenie pokrmov ázijskej kuchyne – najmä polievok, tofu a rýb.
Ak budeš mať kúpený mrazený Wakame šalát, pri príprave sleduj odporúčania na balení. Zvyčajne je šalát po rozmrazení pripravený na konzumáciu. Naspäť sa už zamrazovať nesmie, preto z balenia odober iba také množstvo, aké do pokrmu potrebuješ.
Prečítaj si tiež
Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.
🥗Wakame v receptoch
- Wakame riasy majú svoje tradičné miesto v miso polievke a vývare ramen.
- Ako dochutený šalát sa podávajú k sushi rolkám.
- Veľmi obľúbený je aj šalát s wakame a uhorkami známy ako sunomono šalát.
- Suchý prášok s wakame v kombinácii so sezamom, jarnou cibuľkou, medom a sójovkou tvorí základ pre výbornú marinádu na mäso.
- Ak chceš dozdobiť a dochutiť ryžu, posypu ju nasekanými rehydrovanými wakame riasami.
- Tofu praženica s hubami a kúskami wakame poteší aj náročné chuťové poháriky.
📌Ako sa wakame riasy skladujú?
Sušené wakame riasy sa v uzatvorenom obale uskladňujú na tmavšom mieste. Ak z balenia isté množstvo odoberieme, obal starostlivo uzatvoríme a odložíme zvyšok rias v balení na tmavé miesto s nízkou vlhkosťou. Rehydrované a nespotrebované wakame riasy môžeme uskladniť do chladničky, kde vydržia ešte niekoľko dní. Mrazený wakame šalát vyžaduje uskladnenie v mrazničke pri teplote - 18 °C.
Prečítaj si tiež
Máš chuť na kapustový šalát? Tieto chrumkavé recepty potešia chuťové poháriky
Kapustový šalát môže mať mnoho podôb. Obľúbený je jednoduchý svieži šalát podávaný k pečenému mäsu, ale aj kombinovaný kapustový šalát, ktorý perfektne zasýti. Inšpiruj sa receptami na najlepšie šaláty z kapusty a dopraj si dávku chrumkavej vzpruhy.