Patizón – unikátna letná tekvica: Zaujímavosti, pestovanie a receptové tipy
3. 8. 2023
4 min. čítania

Zdroj: tastelist.sk
Patizón je známy svojím jedinečným tvarom, no už menej využitím. Táto skvelá letná tekvica je však nenáročná na pestovanie a aj využitie v kuchyni je prekvapivo jednoduché a chutné. Čo je patizón a ako ho pripraviť?
Krátky prehľad:
💡Čo je patizón?
Patizón je druh letnej tekvice, ktorá pôvodne pochádza zo Strednej Ameriky, konkrétne z karibskej oblasti. Jeho tvar je na rozdiel od iných tekvíc sploštený, diskovitý a po okrajoch so zaujímavými, charakteristickými oblúkmi. Má nielen oku lahodiaci tvar, no takisto aj výborné využitie pri varení, pečení alebo grilovaní.
Známe sú rôzne kultivary patizónu, ktoré sa odlišujú veľkosťou a farbou. U nás sú najznámejšie patizóny biele, žlté, oranžové a zelené. Ich využitie v kuchyni je v princípe rovnaké.
👌Ako chutí patizón?
Chuť patizónu je jemná a ponáša sa na cuketu. Štruktúra dužiny je o niečo hustejšia ako pri cukete. Patizón si môžeš vychutnať priamo so šupkou, ktorá je na rozdiel od väčšiny jesenných tekvíc tenká. To však platí iba dovtedy, kým je patizón mladý. Čím je patizón väčší a starší, tým je jeho šupka hrubšia, drsnejšia a dužina suchšia.
Prečítaj si tiež
Chutné jedlá z cukety – Inšpirácia a recepty, ako pripraviť cuketu 30× inak a vždy skvelo?
Zrejme žiadna zelenina nie je v kuchyniach tak všestranná ako cuketa. Jedlá z cukety už nie sú len letnou záležitosťou. Zapekaná cuketa, v plackách, polievkach, prívarkoch, v slaných aj sladkých koláčoch či s cestovinami – zdá sa, že potenciál zdravej cukety nie je ničím limitovaný.
📝Aké živiny patizón obsahuje?
Podobne ako cuketa, aj v prípade patizónu ide o nízkokalorickú zeleninu bez cholesterolu. Obsahuje až 90 % vody a je zdrojom vitamínu A, kyseliny listovej, horčíka, medi a železa. Zaujímavosťou je vyšší obsah vitamínu C. Žlté a oranžové plody sú tiež dobrým zdrojom polyfenolových antioxidantov (luteín a zeaxantín).
🛒Kde kúpiť patizón?
Na miestnych trhoch je patizón dostupný od mája do septembra, v supermarketoch neraz celoročne. Pri výbere je dôležité zamerať sa na čerstvé plody malej až strednej veľkosti. Veľké patizóny sú staršie, ich dužina už môže byť príliš suchá a šupka drsná. Na patizóne by nemali byť prítomné praskliny, zárezy ani fľaky a škvrny po úderoch.

Zdroj: tastelist.sk
📌Ako uskladniť patizón?
Ak patizón nebude okamžite spracovaný, odporúča sa uskladňovať ho v chladničke v priehradke na zeleninu maximálne po dobu 3 dní.
🌱Pestovanie patizónu
Pravdou je, že letná cuketa a jesenné tekvice vytlačili patizón z centra pozornosti pestovateľov. Je to však škoda, pretože pestovanie patizónu nie je nijak náročné a už po 6 – 7 týždňoch od vysadenia semienok sa dá zbierať prvá úroda. Patizón, ako druh letnej tekvice, dokáže príjemne spestriť a odľahčiť letný jedálniček.
Semená patizónu nevyžadujú predklíčenie v interiéri. Dôležité je vysádzať ich do teplej jarnej pôdy bohatej na humus. Patizónu sa najlepšie darí na slnečnom stanovisku. Rastlina dorastá do úctyhodných rozmerov a vyžaduje istý priestor, preto je vhodné vysádzať od seba semená aspoň na vzdialenosť 70 cm. Stavba dospelej rastliny, listy aj kvetenstvo sa nápadne ponášajú na cukety. Letná sezóna, počas ktorej budeš zbierať utešené plody, potrvá približne 4 – 5 týždňov.
Prečítaj si tiež
Neprehliadnuteľná tekvica v hlavnej úlohe – Úžasné recepty z maslovej aj hokkaido tekvice
Poďme si varenie rozžiariť krásne žltou a oranžovou farbou! Recepty z tekvice kraľujú druhej polovici leta a jeseni. V záhradách sa krásne vynímajú rôzne druhy tekvice, medzi nimi najmä neprehliadnuteľná hokkaido tekvica, bucľatá maslová tekvica a biela tekvica. Ktoré jedlá z tekvice sú najlepšie?
👩🍳Ako pripraviť patizón?
Pri patizóne sa oplatí experimentovať a skúšať nové recepty a kombinácie. Výborne chutí s inými druhmi letnej zeleniny, syrmi, hubami aj mletým mäsom.
Zvládne celú plejádu tepelných úprav. Patizón najčastejšie pečieme, grilujeme, opekáme na panvici. Pri príprave sa dá pracovať s nakrájanými kúskami a plátkami patizónu, polovicou patizónu, ale aj celým patizónom s vydlabaným vnútrom, kedy je ako stvorený na plnenie a zapekanie. Z uvareného patizónu sa dá pripraviť krémová polievka aj pyré. Lákadlom sú aj letné šaláty so surovým mladým patizónom a zaváraný patizón so sladko-kyslým nálevom.
🍴Ako čistiť patizón?
Máš starší patizón a nevieš čo s ním? Skús ho očistiť. Avšak tvar patizónu je na čistenie komplikovaný a ak nechceš riskovať porezanie, vyskúšaj nasledujúci postup:
- Patizón dôkladne umyjeme pod vodou a po dĺžke ho nakrájame na rovnomerne hrubé pásy. Nasleduje fáza orezávania šupky. Každý plátok patizónu položíme na dosku a nožíkom jednoducho orežeme šupku po obvode. A je to! Rýchly výsledok s minimom rizika.
⭐Obľúbené recepty s patizónom
Vyprážaný patizón v ochutenom chrumkavom obale
Toto klasické spracovanie patizónu patrí neodmysliteľne k letu.
Vyprážaný patizón v ochutenom chrumkavom obale
Výborná vyprážaná tekvica v chrumkavej, ochutenej strúhanke😉 Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok velmi chutný!
Recept na jednoduchý vyprážaný patizón
Pridaj poriadnu porciu nových zemiakov a dokonalý obed je na svete.
Krémová patizónová polievka
Opäť veľmi zaujímavý spôsob, ako pripraviť patizón. Krémová patizónová polievka zaujme od prvého sústa.
Jednoduché patizónové placky
Čo s bohatou úrodou patizónu? Naším tipom sú tieto výborné patizónové placky.
Zapečené patizóny
Tento recept na zapečené patizóny zaručene prekvapí a poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.
Chrumkavé cuketovo-patizónové placky
Placky plné vitamínov, ktoré zasýtia a sú vhodné aj na obed a večeru.
Cuketovo - patizónové placky
Cuketovo - patizónové placky sú plné vitamínov a vlákniny, príjemne zasýtia a sú skvelým nápadom na rýchly obed alebo večeru.
Prečítaj si tiež
Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty
Je tu čas, kedy sa grilovanie stáva najobľúbenejšou záhradnou aktivitou. Základom dobrej grilovačky je poctivá príprava a výber kvalitných surovín. Čo na gril – aké mäso, údeniny a zeleninu? Marinovať alebo staviť na prirodzené chute?