Ako sušiť šípky? Poznáme niekoľko spôsobov, ako zužitkovať oranžové poklady jesene
9. 2. 2022
5 min. čítania
Zber a sušenie šípok patria k činnostiam, ktoré neodmysliteľne patria k chladnej jeseni a zime. Ako sušiť šípky a kedy ich zbierať, aby si ponechali maximum liečivých látok? Skvelý šípkový džem, lahodný šípkový čaj, šípkový prášok či šípková omáčka – ich potenciál je obrovský!
⌚Kedy a prečo zbierať šípky?
Plody ruže šípovej (pre nás známejšie ako šípky) sa vyskytujú v celej Európe a poznáme približne 25 druhov. Ide o ker, ktorý dosahuje výšku 3 metrov a v jeseni lemuje poľné a lesné cesty.
Ak chceme uskutočniť zber šípok, mali by sme to stihnúť do prvých mrazov. Šípky sa zbierajú v mesiacoch september, október a začiatkom novembra. Netreba čakať na zber šípok po mraze. Hoci sa traduje, že po prvom jesennom mraze sú šípky bohatšie na vitamín C, výraznejšia už môže byť iba ich chuť, nie obsah živín. Silnejší ranný mráz im naopak uškodí a ich konzistencia sa definitívne zmení na mazľavú.
📌 Náš tip č.1: Odporúčame zbierať šípky žiarivej oranžovej alebo červenej farby a kyslastej chuti. Je v nich dvakrát viac vitamínu C ako v úplne zrelých tmavších plodoch.
Pred zberom šípok je vhodné obliecť si staršie oblečenie a rukavice, aby nedošlo k poraneniu. Šípky obsahujú mnohé liečivé látky a neskôr si z nich môžeme pripraviť chutný šípkový lekvár alebo použiť šípky na čaj.
📌 Náš tip č.2: Najlepšie je zbierať šípky z odľahlejšieho miesta – viac v prírode, a teda nie pri ceste, kde sú vystavené toxínom z výfukov áut.
Najlepší šípkový lekvár
Fantasticky chutný lekvár, s ktorým je síce trochu viac práce, ale výsledok jednoznačne stojí zato 🙂 Lekvár je krásnej kašovitej konzistencie a hebkej chuti.
💡Ako sušiť šípky?
Zberom šípok sa práca ešte len začína. Nasleduje sušenie šípok, ale netreba mať veľké obavy. Pred sušením šípok odstránime stonky, rýchlo ich umyjeme, osušíme a rozhodneme sa, či budeme sušiť šípky v celku alebo rozkrojené na polovicu. Existuje veľa spôsobov, ako sušiť šípky a my sme k nim pripravili niekoľko jednoduchých návodov.
Sušenie šípok v rúre
Tento spôsob je jedným z najviac využívaných, keďže rúra je v každej domácnosti a dajú sa v nej vytvoriť rovnomerné a stabilné „sušiace podmienky“. Do rúry vyhriatej na 50 - 60 °C vložíme šípky na plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a necháme ich niekoľko hodín sušiť. Dvierka rúry musia zostať mierne pootvorené, aby sa v nej nehromadila vlhkosť. Z času na čas plechom jemne potrasieme a šípok sa zbytočne nedotýkame.
Proces sušenia neurýchľujeme zvýšením teploty, inak sa stane, že šípky zhnednú, spália sa a stratia dôležité vitamíny.
📌 Náš tip č.3: Je praktické vopred narezať šupky šípok pozdĺžne a zľahka ich stlačiť, vďaka čomu sa z nich rýchlejšie dostane prebytočná vlhkosť.
Sušenie šípok v sušičke
Pri sušení v sušičke dodržiavame pokyny v návode (ak je k sušičke priložený manuál na sušenie rôznych plodov). Samotná sušička dokáže priebežne udržiavať nastavenú teplotu, ktorá by však ani v tomto prípade nemala presiahnuť 50 °C. Vstavaný ventilátor sa naviac postará o eliminovanie hromadiacej sa vlhkosti. Niektoré sušičky však môžu sušiť plody nerovnomerne, preto je dôležité priebeh sušenia šípok z času na čas kontrolovať.
📌 Náš tip č.4: Na jednotlivé pláta (sitá) dávame len jednu vrstvu šípok, neprehusťujeme ich. Správne vysušené šípky sú zvráskavené a tvrdé. Medzi prstami ich možno ľahko zlomiť na polovicu, no nedrolia sa.
Po vysušení nenechávame šípky v sušičke viac ako nevyhnutný čas. Okamžite ich vyberieme a odložíme na suché miesto vychladnúť. Zabudnuté plody (nielen šípky, ale aj paradajky či huby) začínajú v útrobách sušičky pomerne rýchlo opätovne vlhnúť.
Sušenie šípok na vzduchu
Sušenie šípok vonku na vzduchu je tou najlacnejšou a k živinám najšetrnejšou metódou. Využíva totiž slnko a prúdenie vetra. Avšak, obmedzenia kladie už samotné ročné obdobie. Jesenné mesiace sú teplotne menej stabilné a noci pomerne chladné a vlhké. Avšak, ak sa objavia teplejšie dni babieho leta, prečo ich nevyužiť vo svoj prospech?
Šípky rovnomerne rozložíme na vzdušné sito (napríklad zo starej záclony, gázy) a umiestnime ho na slnečné miesto v závetrí, kde nehrozí ich prevrhnutie. Na noc ich presunieme do vnútra. Na sušenie šípok je vhodné využiť tiež teplejšiu povalu s vetraním, skleník alebo fóliovník.
Šípky a ich sušenie vo vnútorných priestoroch
Ako sušiť šípky v byte? Je to pomerne jednoduché, no trvá to o čosi dlhšie – priemerne 2 až 3 týždne. Šípky rozložené na site alebo plechu vystlanom papierom na pečenie necháme sušiť pozvoľna na vnútornom okennom parapete alebo blízko radiátora. Z času na čas ich vareškou opatrne popresúvame, aby sa pod nimi nedržala vlhkosť, ktorá zvyšuje riziko vzniku plesní.
📝Ako skladovať šípky?
Po vysušení by mali byť šípky krehké a ľahko rozdrviteľné. Ideálnym spôsobom, ako skladovať šípky je vložiť ich do uzatvárateľnej zaváracej fľaše, prekryť plátennou tkaninou a odložiť ju na tmavé miesto. Šípky by sa nemali skladovať dlhšie ako rok, pretože sa postupne znižuje obsah vitamínu C a ďalších látok. Šípky si môžeme tiež okamžite podrviť a pripraviť si z nich prášok, z ktorého sa neskôr dá poľahky pripraviť šípkový čaj.
🧡Šípky a liečivé účinky
Šípky sú považované za širokospektrálnu potravinu, pretože majú veľa liečivých účinkov pre ľudské telo. Ako sme spomínali na začiatku, obsahujú veľké množstvo vitamínu C, no nie je to ich jediná prospešná látka. Okrem vitamínu C obsahujú šípky aj tiamín, niacín, riboflavín, vitamín A, B6, E, K, kalcium, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík a zinok. Vďaka antioxidantom, ktoré šípky obsahujú vo veľkom množstve, chránia náš imunitný systém pred rôznymi infekciami. Čaj zo šípok si pochvaľujú najmä ženy, ktoré sú náchylné na prechladnutie, pretože im pomáha zmierniť nepríjemné bolesti.
Plody ruže šípovej majú aj ďalšie liečivé účinky:
- zlepšujú trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny;
- zbavujú telo baktérií a toxínov;
- zlepšujú krvný obeh a cirkuláciu krvi;
- znižujú cholesterol;
- pomáhajú pri liečbe zápalov;
- sú skvelou prevenciou proti nachladnutiu a chrípke.
Hoci majú šípky množstvo liečivých účinkov, v ojedinelých prípadoch sa objavuje alergická reakcia. Práve preto sa odporúča vyskúšať najskôr najprv malé množstvo a počkať ako telo zareaguje. Alergická reakcia na šípky sa prejavuje v podobe vyrážok, sťaženého dýchania až anafylaktického šoku.
📌Čo pripraviť zo šípok?
Okrem sušenia šípok, vďaka ktorému získate prírodnú zásobu vitamínu C na celý ďalší rok, existujú aj ďalšie mimoriadne chutné spôsoby spracovania šípok pre potešenie chuťových pohárikov.
- Milovníkov sladkého poteší šípkový lekvár, ktorý je považovaný za jednej z najchutnejších na svete. Okrem podávania s jemným raňajkovým pečivom sa z neho dá pripraviť aj šípková omáčka, ktorá priam luxusne ladí s grilovanými syrmi.
- Krásne červené a sladké šípkové víno sa napríklad hodí k letnému posedeniu s blízkymi.
- Cukor, voda, kyselina citrónová a čerstvé dozreté šípky spolu vytvoria lahodný šípkový sirup.
- Ako použiť šípkový prášok? Najemno pomleté vysušené šípky sa môžu zakomponovať do raňajkového smoothie, jogurtu alebo cereálií.
Šípková omáčka
Chutná a výživná omáčka, ktorá je výborná na rôzne mäsové jedlá. Tento recept je jednoduchý a rýchly na prípravu a isto uspokojí každého milovníka jedla.