Čierna reďkovka má na jeseň svoju sezónu: Aké sú jej prednosti a čím prekvapí?
17. 10. 2023
4 min. čítania
Zdroj: canva.com
Na prvý pohľad „škaredá“ , no i tak najsilnejšia zo všetkých reďkoviek… Čierna reďkovka v sebe ukrýva ostrú štipľavú chuť a jedinečnú silu postaviť nás na nohy v období prechladnutí a kašľov. Aké sú účinky čiernej reďkovky a čo o tejto výživnej zelenine vedieť?
Krátky prehľad:
💡Čo je čierna reďkovka?
Ako už napovedá samotný názov, čierna reďkovka je na povrchu čierna a v obchodoch nevzbudzuje toľko pozornosti ako biela či červená reďkovka. Jej čierny povrch je navyše vrásčitý, a tak nečudo, že v spoločnosti nablýskanej zeleniny nevyzerá lákavo. Vo vnútri sa však skrýva žiarivo biela dužina s ostrou až štipľavou chuťou. Jej chuť majú na svedomí silné éterické látky a síra. A hoci sa môže zdať, že ide o jednu so zeleninových noviniek, opak je pravdou. Čierna reďkovka je známa už od obdobia staroveku, kedy sa pre pozitívne účinky na zdravie používala najmä ako liečivá rastlina.
- pomáha pri prechladnutí, kašli a zahlienení;
- podporuje tvorbu žalúdočných štiav a činnosť žlčníka;
- pozitívne vplýva na imunitu;
- podporuje detoxikáciu organizmu a pomáha odvádzať prebytočné tekutiny z tela;
- má na ľudské telo posilňujúci účinok.
Čierna reďkovka obsahuje vitamíny B, C a E, vápnik, síru, draslík, horčík aj železo.
Má čierna reďkovka aj nežiaduce účinky? Konzumácii čiernej reďkovky by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci hnačkami, žalúdočnými vredmi a ochoreniami štítnej žľazy.
✔️Čierna reďkovka a pestovanie
Pestovanie reďkoviek vo všeobecnosti nemožno označiť za náročné. Inak tomu nie je ani v prípade čiernej reďkovky, ktorá sa od známejšej červenej reďkovky líši najmä v termíne výsadby.
Kedy vysadiť čiernu reďkovku?
O čiernej reďkovke sa zvykne hovoriť ako o plodine druhej alebo tretej trate. To znamená, že do pôdy sa sadí po zozbieraní plodov iných rastlín so skoršou výsadbou. Do hriadok sa preto čierne reďkovky sadia koncom júla až v auguste.
Akú pôdu potrebuje čierna reďkovka?
Čiernej reďkovke vyhovuje priepustná pôda, no nie veľmi piesčitá. Na prihnojenie je vhodný vyzretý kompost, nikdy nie čerstvé organické hnojivo. Dobre sa jej darí na slnečnom mieste. Netreba zabúdať na dostatočné zavlažovanie
Kedy zbierať čiernu reďkovku?
Po výsadbe v lete je celkom logické, že v prípade čiernej reďkovky pôjde o jesenný zber – približne na konci októbra. Buľvy čiernej reďkovky sú prekvapivo veľké. Všetky reďkovky by mali byť zo zeme vybraté ešte pred prvými mrazmi.
Ako čiernu reďkovku uskladniť na zimu?
Pri dodržaní správnych podmienok má čierna reďkovka mimoriadne dlhú uskladniteľnosť. Pri teplote 0°C a vlhkosti 95 % vydrží bez zmeny kvalít až 6 mesiacov. Tieto podmienky je však pri teplých zimách čoraz náročnejšie splniť, preto treba uskladnené reďkovky pravidelne kontrolovať a poškodené kusy okamžite vyhodiť.
👩🍳Do akých jedál sa hodí čierna reďkovka?
Čierna reďkovka je skvelá predovšetkým v surovom stave. Reďkovku očistíme od šupky a najemno ju nastrúhame do šalátov alebo do nátierok, ktorým odovzdá svoju pikantnú chuť.
Na zimné zahriatie a zasýtenie sa zíde poznať aj recept na polievku z čiernej reďkovky.
Budeme potrebovať:
- 4 čierne reďkovky
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľu
- 0,5 litra zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie
- olej, soľ a mleté čierne korenie
Čiernu reďkovku aj zemiaky dôkladne očistíme a nakrájame na rovnomerné kúsky. Do hrnca pridáme malé množstvo oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Na cibuľu nasypeme nakrájané zemiaky a reďkovku. Chvíľu premiešame a zalejeme teplým vývarom. Osolíme, okoreníme podľa chutí a povaríme do zmäknutia. Polievku pomixujeme ponorným mixérom a za stáleho miešania prilejeme smotanu. Krátko povaríme a môže sa podávať!
📌Čierna reďkovka na kašeľ – ako ju podávať?
Ak ťa láka vyskúšať silu čiernej reďkovky proti kašľu, poznáme 2 spôsoby, ako ju podávať.
1. Čierna reďkovka na plátky s medom – Očistenú čiernu reďkovku nakrájame na tenučké plátky a potrieme medom. Stačí pochrúmať a je to!
2. Rýchly sirup z čiernej reďkovky a medu – Z veľkej čiernej reďkovky opatrne zrežeme hornú časť (klobúčik) a do dužiny vyhĺbime rovnomernú jamku. Vonkajší obal musí zostať neporušený, čierna reďkovka totiž poslúži ako kalíšok. Do jamky nalejeme med a necháme aspoň 4 hodiny uvoľňovať látky a šťavu z čiernej reďkovky. Pri kašli sa hotový sirup podáva po kávových lyžičkách 4 – 6 krát denne (deti iba pol lyžičky).
Prečítaj si tiež
Fenikel a jeho rozmanité využitie: Prekvapí chuťou aj účinkami
Fenikel už väčšina z nás zazrela na trhu či v supermarkete, no aj napriek jeho dostupnosti zostáva malou záhadou. Je ten správny čas odhaliť jeho potenciál a obohatiť varenie o nové chute a kombinácie. Čo je fenikel a v akých receptoch sa dá využiť?
Prečítaj si tiež
Špargľa – Tieto jarné recepty naplno využívajú jej skvelú chuť a chrumkavosť!
Sezóna špargle je tu a spolu s ňou aj otázka – aké recepty so špargľou sa oplatí vyskúšať? Či zelená špargľa alebo biela špargľa, obe spestria jarný jedálniček tým správnym spôsobom.
Prečítaj si tiež
Ružičkový kel ako jedinečná zelenina – Objav najlepšie recepty a spôsoby prípravy
Ružičkový kel recepty ozvláštni svojou jedinečnou chuťou, no dokáže skvelo zastúpiť aj úlohu hlavnej ingrediencie. Presvedčiť sa o tom môžeš v nasledujúcej sviežo zelenej výberovke. Pripraviť ružičkový kel je totiž prekvapivo jednoduché a chutné.