Fenikel a jeho rozmanité využitie: Prekvapí chuťou aj účinkami
22. 3. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Fenikel už väčšina z nás zazrela na trhu či v supermarkete, no aj napriek jeho dostupnosti zostáva malou záhadou. Je ten správny čas odhaliť jeho potenciál a obohatiť varenie o nové chute a kombinácie. Čo je fenikel a v akých receptoch sa dá využiť?
Krátky prehľad:
💡Čo je fenikel?
Fenikel je aromatická rastlina so zaoblenou bielou buľvou a dužinatými stonkami, z ktorých vyrastajú jemné perovité listy pripomínajúce papraď. Kvety sa ponášajú na kôpor. Jeho chuť je nevšedná – cítiť z nej zeler, mrkvu, kôpor aj aníz. Celý fenikel je jedlý (v surovom aj varenom stave) a dá sa využiť mnohými spôsobmi. Konzumuje sa jeho biela „cibuľová“ časť, stonky pripomínajúce zelerové stonky, listy ako dochucovadlo a tiež známe feniklové semienka, ktorým sa okrem iného pripisujú pozitívne účinky pre trávenie.
Fenikel patrí do jednej rodiny spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom (čeľad zelerovité). História jeho pestovania siaha do stredomorskej oblasti a krajín Blízkeho východu. V súčasnosti sa pestuje najmä v Španielsku, Francúzsku a Taliansku a práve v kuchyniach týchto krajín má fenikel najbohatšie využitie. Svojou jedinečnou chuťou dokáže spestriť aj indické a ázijské jedlá.
Prečítaj si tiež
Zeler a jeho skvelý potenciál: Účinky, využitie a recepty, ktoré príjemne prekvapia
Zeler má takú silnú arómu, že ho spoznáme na prvé pričuchnutie. V kuchyni sa najčastejšie používa do silných vývarov a zeleninových polievok. Tam však využitie zeleru nekončí. Jeho účinky a zaujímavá chuť ho predurčujú na veľké veci.
📌Fenikel a účinky
Fenikel obsahuje cennú dávku vlákniny, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Silným esenciálnym zlúčeninám vrátane polyfenolových antioxidantov sa pripisujú protizápalové, antivírusové a protiplesňové účinky. Feniklový čaj sa odporúča pri nadúvaní a kŕčoch v brušku už pre bábätká, ktorým vyhovuje aj jeho príjemne sladkastá chuť.
Priaznivo pôsobí na trávenie, pri bolestiach brucha, zápche či plynatosti. V indickej kultúre majú dospelí vo zvyku požuť malé množstvo feniklových semienok, ak to preženú s ťažším jedlom. Fenikel vie byť nápomocný aj pri uvoľňovaní hlienu z dutín a na prečistenie dýchacích ciest. Má močopudný a detoxikačný účinok.
🍴Ako konzumovať fenikel?
Z feniklu sa najčastejšie využíva biela chrumkavá buľva a sušené feniklové semienka na čaj. Cena čerstvého feniklu je približne 4 – 5 € za 1 kilogram, pričom jeden kus váži orientačne 180 – 250 g. Pri práci s bielou buľvou postupujeme nasledovne:
- Najskôr z feniklovej buľvy odrežeme dužinaté stonky s listami. Nevyhadzujeme ich. Listy sú výborným dochucovadlom, dužinaté stonky sa dajú použiť do vývarov a polievok.
- Nožom vyrežeme spodnú koreňovú časť a buľvu rozdelíme na štvrtiny. Z každej štvrtiny odstránime tvrdšie stredové jadro. Zostanú tak očistené štvrtiny s polmesiacovými hrubšími plátmi, ktoré sú príjemne chrumkavé.
- V závislosti od receptu potom necháme tieto často v celosti alebo fenikel nakrájame priečne/pozdĺžne na plátky, či na jemné kúsky ako cibuľu.
Zdroj: pixabay.com
💚Fenikel a obľúbené recepty
Pusti sa do objavovania nových chutí a objav potenciál feniklu v nasledujúcich chutných receptoch.
Kuracie prsia s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom
Pečený losos s feniklom a paradajkami
Recept na sterilizovanú cviklu
Chrumkavý pečený bôčik
Chrumkavý pečený bôčik
Tento pomaly pečený bôčik s kožou je skvelý spôsob ako pripraviť tento druh mäska.
Rybacia polievka s omáčkou rouille
Domáce Garam Masala korenie
Zelené smoothie
Gratinovaná ryba
Zeleninové curry s plackami
Francúzsky šalát s lososom
⭐Dobré tipy a rady
- Čerstvosť feniklu v obchode spoznáme podľa stavu bielej „cibule“. Musí byť súdržná, pevná, bez fľakov a poškodení. Dužiny a listy by mali pôsobiť sviežim dojmom.
- Čerstvý fenikel sa uskladňuje v chladničke – najlepšie v samostatnom vrecku, papierovej utierke alebo nádobe. Vydrží 5 – 6 dní.
- Nakrájaná buľva feniklu vydrží v uzatvorenej nádobe v chladničke niekoľko dní.
- Fenikel môžeme jesť surový, dusený, pečený aj varený v polievkach. Surový fenikel si dobre rozumie s citrusmi a jablkami, restovaný vytvára chutné kombinácie s paradajkami, cibuľou a paprikou.
- Feniklové semienka majú príjemnú anízovú chuť. Okrem čaju sa hodia aj pri pečení domáceho chleba a výborne dochutia zapekané zeleninové jedlá a ryby. Pri dochutení pečeného mäsa je zaujímavou kombináciou fenikel, rozmarín, cesnak a šalvia.
👩🏻🌾Ako pestovať fenikel?
Fenikel je ideálne vysadiť začiatkom leta. Ak sa vysadí na jar, ide veľmi skoro do kvetu a nevytvorí buľvu. Vyhovuje mu slnečné a teplé miesto s pôdou bohatou na vápnik a humus. Vysieva sa navoľno, priamo do hriadky. Neskôr sa medzi priesadami ponecháva rozostup na 15 – 20 cm. Pôdu okolo fenikla pravidelne kypríme a zbavujeme buriny.
Dopestovaný fenikel sa zbiera pred príchodom prvých mrazov. Skracuje sa stonková časť a odrezávajú sa korene. Ak chceme feniklu predĺžiť konzumné obdobie, vyberieme ho z pôdy aj s koreňmi a preložíme do piesku v pivnici.
Prečítaj si tiež
Ako dlho sa varí cvikla? Poradíme aj tipy na jej chutné využitie pri varení
Ruku hore každý, kto mal ako dieťa rád cviklu! Väčšinou nám mamy ponúkli len kyselkavý cviklový šalát, žiadne experimenty. Cvikla je však všestrannejšia zelenina. Ako dlho sa varí cvikla, aby bola lahodne jemná? Objavte postupy moderných kuchárov, ako pripraviť cviklu a zaraďte ju do svojho jedálnička častejšie!