Fenikel a jeho rozmanité využitie: Prekvapí chuťou aj účinkami

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Fenikel už väčšina z nás zazrela na trhu či v supermarkete, no aj napriek jeho dostupnosti zostáva malou záhadou. Je ten správny čas odhaliť jeho potenciál a obohatiť varenie o nové chute a kombinácie. Čo je fenikel a v akých receptoch sa dá využiť?

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je fenikel?

Fenikel je aromatická rastlina so zaoblenou bielou buľvou a dužinatými stonkami, z ktorých vyrastajú jemné perovité listy pripomínajúce papraď. Kvety sa ponášajú na kôpor. Jeho chuť je nevšedná – cítiť z nej zeler, mrkvu, kôpor aj aníz. Celý fenikel je jedlý (v surovom aj varenom stave) a dá sa využiť mnohými spôsobmi. Konzumuje sa jeho biela „cibuľová“ časť, stonky pripomínajúce zelerové stonky, listy ako dochucovadlo a tiež známe feniklové semienka, ktorým sa okrem iného pripisujú pozitívne účinky pre trávenie.

Fenikel patrí do jednej rodiny spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom (čeľad zelerovité). História jeho pestovania siaha do stredomorskej oblasti a krajín Blízkeho východu. V súčasnosti sa pestuje najmä v Španielsku, Francúzsku a Taliansku a práve v kuchyniach týchto krajín má fenikel najbohatšie využitie. Svojou jedinečnou chuťou dokáže spestriť aj indické a ázijské jedlá.

📌Fenikel a účinky

Fenikel obsahuje cennú dávku vlákniny, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Silným esenciálnym zlúčeninám vrátane polyfenolových antioxidantov sa pripisujú protizápalové, antivírusové a protiplesňové účinky. Feniklový čaj sa odporúča pri nadúvaní a kŕčoch v brušku už pre bábätká, ktorým vyhovuje aj jeho príjemne sladkastá chuť.

Priaznivo pôsobí na trávenie, pri bolestiach brucha, zápche či plynatosti. V indickej kultúre majú dospelí vo zvyku požuť malé množstvo feniklových semienok, ak to preženú s ťažším jedlom. Fenikel vie byť nápomocný aj pri uvoľňovaní hlienu z dutín a na prečistenie dýchacích ciest. Má močopudný a detoxikačný účinok.

REKLAMA

🍴Ako konzumovať fenikel?

Z feniklu sa najčastejšie využíva biela chrumkavá buľva a sušené feniklové semienka na čaj. Cena čerstvého feniklu je približne 4 – 5 € za 1 kilogram, pričom jeden kus váži orientačne 180 – 250 g. Pri práci s bielou buľvou postupujeme nasledovne:

  • Najskôr z feniklovej buľvy odrežeme dužinaté stonky s listami. Nevyhadzujeme ich. Listy sú výborným dochucovadlom, dužinaté stonky sa dajú použiť do vývarov a polievok.
  • Nožom vyrežeme spodnú koreňovú časť a buľvu rozdelíme na štvrtiny. Z každej štvrtiny odstránime tvrdšie stredové jadro. Zostanú tak očistené štvrtiny s polmesiacovými hrubšími plátmi, ktoré sú príjemne chrumkavé.
  • V závislosti od receptu potom necháme tieto často v celosti alebo fenikel nakrájame priečne/pozdĺžne na plátky, či na jemné kúsky ako cibuľu.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

💚Fenikel a obľúbené recepty

Pusti sa do objavovania nových chutí a objav potenciál feniklu v nasledujúcich chutných receptoch.

Kuracie prsia s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom

Pečený losos s feniklom a paradajkami

Recept na sterilizovanú cviklu

Sterilizovaná cvikla recept

Adri1017

Recept na sterilizovanú červenú repu s chrenom

Zobraziť recept

Chrumkavý pečený bôčik

Chrumkavý pečený bôčik
Videorecept

Chrumkavý pečený bôčik

lucia.priedhorska

Tento pomaly pečený bôčik s kožou je skvelý spôsob ako pripraviť tento druh mäska.

Zobraziť recept
REKLAMA

Rybacia polievka s omáčkou rouille

Feniklová polievka
Videorecept

Feniklová polievka

lucia.priedhorska

Zaujímavá feniklová polievka z pečeného feniklu a zemiakov.

Zobraziť recept

Domáce Garam Masala korenie

Domáce garam masala korenie

Iwa

Úchvatná zmes korenín, bez ktorých sa nezaobíde žiadna indická kuchyňa.

Zobraziť recept

Zelené smoothie

REKLAMA

Gratinovaná ryba

Zeleninové curry s plackami

Zeleninové curry s plackami

TASTElist

Trocha vegetarianskej exotiky

Zobraziť recept

Francúzsky šalát s lososom

Francúzsky šalát s lososom

David719

Šefkuchárska kombinácia lososa v court bouillon so šalátom nicoise

Zobraziť recept

⭐Dobré tipy a rady

  • Čerstvosť feniklu v obchode spoznáme podľa stavu bielej „cibule“. Musí byť súdržná, pevná, bez fľakov a poškodení. Dužiny a listy by mali pôsobiť sviežim dojmom.
  • Čerstvý fenikel sa uskladňuje v chladničke – najlepšie v samostatnom vrecku, papierovej utierke alebo nádobe. Vydrží 5 – 6 dní.
  • Nakrájaná buľva feniklu vydrží v uzatvorenej nádobe v chladničke niekoľko dní.
  • Fenikel môžeme jesť surový, dusený, pečený aj varený v polievkach. Surový fenikel si dobre rozumie s citrusmi a jablkami, restovaný vytvára chutné kombinácie s paradajkami, cibuľou a paprikou.
  • Feniklové semienka majú príjemnú anízovú chuť. Okrem čaju sa hodia aj pri pečení domáceho chleba a výborne dochutia zapekané zeleninové jedlá a ryby. Pri dochutení pečeného mäsa je zaujímavou kombináciou fenikel, rozmarín, cesnak a šalvia.

👩🏻‍🌾Ako pestovať fenikel?

Fenikel je ideálne vysadiť začiatkom leta. Ak sa vysadí na jar, ide veľmi skoro do kvetu a nevytvorí buľvu. Vyhovuje mu slnečné a teplé miesto s pôdou bohatou na vápnik a humus. Vysieva sa navoľno, priamo do hriadky. Neskôr sa medzi priesadami ponecháva rozostup na 15 – 20 cm. Pôdu okolo fenikla pravidelne kypríme a zbavujeme buriny.

Dopestovaný fenikel sa zbiera pred príchodom prvých mrazov. Skracuje sa stonková časť a odrezávajú sa korene. Ak chceme feniklu predĺžiť konzumné obdobie, vyberieme ho z pôdy aj s koreňmi a preložíme do piesku v pivnici.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA