Dula – netradičné ovocie, ktoré vzbudzuje pozornosť: Aké má využitie a účinky?
5. 10. 2022
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Dula je ako ovocie opradená niekoľkými mýtmi. Keď na jeseň dozrieva, začne pútať prekvapivo veľa pozornosti. Čo je dula a ako vyzerá? Aké má dula využitie a účinky na zdravie?
Krátky prehľad:
Nie je dula ako dula. Kým jeden význam pomenúva ženu, ktorá je nápomocná mamičkám pri pôrode, ďalším sa označuje ovocie pripomínajúce hrušku alebo jablko dozrievajúce na jeseň medzi poslednou úrodou.
Duly netreba zvlášť predstavovať najmä staršej generácii. Kedysi sa výnimočne aromatické duly pestovali najmä vo vinárskych a v teplejších oblastiach Slovenska. Gazdinky z nich vedeli pripraviť skvelý dulový džem, dulové zaváraniny, sirup, želé, ale aj víno. Toto ovocie sa však zo slovenských záhrad postupne vytráca a dnes zostalo už iba niekoľko odhodlaných pestovateľov. Je to najmä z dôvodu, že surová dula nechutí práve najlepšie. Nie je to jablko či hruška, ktoré si odtrhneme zo stromu a s chuťou sa zahryzneme. Je to skrátka dula a jej najväčší potenciál sa odkrýva až tepelnou úpravou.
💡Čo je dula?
Dula je viacročná drevina patriaca do čeľade Rosacea. Pochádza zo zakaukazskej oblasti, odkiaľ sa cez Turecko rozšírila až do krajín hraničiacich so Stredozemným morom (Grécko, Taliansko, Španielsko,...). V dávnych časoch bola symbolom lásky a plodnosti.
Na rast a dozrievanie plodov potrebuje teplé podnebie a aj z tohto dôvodu sa jej v našich končinách darí najlepšie iba v južnej časti. Pri nedostatočnom teple však môže mať problémy s dozrievaním.
Dula rastie ako mohutný drevnatý ker / strom s tmavozelenými listami. Kvitne v rovnakom období ako jablone (máj), dokonca sa aj kvet duly veľmi ponáša na kvety jabloní.
Zdroj: pixabay.com
🔎Dula ako plod – ako vyzerá a chutí?
Zjednodušene by sa dalo povedať, že dula je „strom“ podobný našim jabloniam a hruškám. Podobného rázu sú tiež samotné plody – malvice s rovnakým názvom ako rastliny – duly.
Duly sú väčšie, žltozelené až žlté plody predĺženého alebo nepravidelného okrúhleho tvaru. Niektoré odrody dúl sa viac ponášajú na hrušky, iné sú podobné jablkám. Povrch žltých plodov býva pokrytý jemnými sivými chĺpkami (nie sú lesklé ako jablká). Dozrievajú od októbra až do decembra. Zber by mal byť uskutočnený ešte pred prvými silnejšími mrazmi.
Charakteristickými znakmi dúl sú:
- väčšia veľkosť plodov, silná a nezameniteľná aróma (kombinácia jablka, citrusu a vanilky), v surovom stave výrazná tvrdosť, drsnosť dužiny a trpká chuť.
Iba málokto je milovníkom konzumácie surových dúl. A práve to ich zrejme odsunulo na okraj záujmu a ponechalo im štatút „zaujímavého exota“. Avšak, po tepelnej úprave sa situácia celkom zmení!
👉Dula a jej využitie
Surovú dulu mali babičky vo zvyku vkladať do skríň medzi oblečenie. Jej výrazná aróma spoľahlivo odpudzuje hmyz a oblečenie krásne prevonia. Je dobré vedieť, že dula odovzdáva jedinečnú arómu aj sudovej kvasenej kapuste. Niet divu, že je pri nakladaní kapusty taký dopyt práve po raritných dulách.
Po tepelnej úprave sa dula mení na mäkké, sladké a mimoriadne aromatické ovocie.
- Obsahuje vysoké množstvo pektínu, čo z nej robí ideálneho kandidáta do džemov a marmelád, ktoré si tak prirodzeným spôsobom udržia svoju hustotu. Nie nadarmo sa toto ovocie v Portugalsku volá „marmelo“!
- Ako pochúťka sa vyrába dulový lekvár, dulové želé cukríky, výživa z duly, dulový syr, dulový kompót a vína z dúl.
- V malom množstve je tepelne spracovaná dula originálnym spestrením ovocných koláčov, zmrzlín, kaší z ovsených vločiek, v stredomorských krajinách sa podáva dokonca aj k pečenému mäsu.
Dulový cheesecake
Možno vám dula nič nenapovedá, ale je to druh ovocia, ktoré na výzor je podobné MEGA hruške s mini chĺpkami. Surové je trpké, ale keď ho spracujete je lahodné sladké. Cheesecake základ, dula sa nachádza len na vrchu koláčika. Mňam mňam. Majte pekný deň .
Domáci dulový kompót
Dula je veľmi chutné jesenné ovocie, ktoré si vďaka zaváraniu môžete vychutnávať po celý rok.
Zdroj: pixabay.com
💛Dula a jej účinky pre zdravie
Dula obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, horčík, vápnik, zinok, železo. Je bohatá na antioxidanty a vlákninu. Jej zloženie má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie človeka.
Výborne poslúži napríklad pri tráviacich problémoch a žalúdočných nevoľnostiach. Pomôžu plátky sušenej dule alebo kúsky dule (bez šupky a jadrovníka) povarené s medom a škoricou až do zmäknutia. Nápomocná vie byť aj pri kašli, bolesti hrdla a zahlienení – zo slizu z duly sa vyrába protizápalové kloktadlo.