Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
17. 7. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.
🥗Pestrá a rozmanitá čínska kuchyňa
Táto preslávaná kuchyňa dávno presiahla svoje hranice a dnes už aj v menšom meste nájdete čínsku reštauráciu. Dáva si záležať na tom, aby potešila takmer všetky zmysly – láka farebnosťou, omannou vôňou a chuťou. Čo je pre čínsku kuchyňu charakteristické?
- Rezance, ryža, zelenina, sója, huby, kuracie mäso, kačacie mäso, hovädzie mäso, morské plody a ryby tvoria základ v množstve čínskych jedál.
- K základným surovinám sa pridávajú u nás menej tradičné bambusové výhonky, riasy a klíčky.
- Neodmysliteľnou súčasťou sú aj omáčky a marinády vytvorené tak, aby kulinársky zážitok ešte viac umocnili. Na dochutenie používa predovšetkým sójová omáčka, med, cesnak, chilli papričky, sezamový olej, ryžový ocot, ustricová omáčka, kari, zázvor, silné vývary.
- Čínske jedlá sa pripravujú ako minútky na panvici, v pare, dusením vo vlastnej šťave, údením a pečením. Ich typickým znakom je ohromná farebnosť na tanieri a pätica chutí, ktoré dodávajú aj “bežným” surovinám originálny rozmer – sladká, ostrá, slaná, horká a kyslá.
- Čínska kuchyňa nie je v každej časti krajiny rovnaká. Sú to rozmanité kuchárske štýly, v ktorých sa využívajú tie suroviny, ktoré sú pre danú oblasť krajiny typické. U nás najviac zaujala pekingská kuchyňa (preslávená pekingská kačica), kantonská kuchyňa (príprava vo woku, prevaha ryže a plodov mora) a sečuánska kuchyňa (viac pikantná úprava hydinového a hovädzieho mäsa).
Zdroj: pixabay.com
🍜Takto sa varia čínske jedlá v slovenských kuchyniach!
Čínska ostrokyslá polievka je priam výkladnou skriňou delikátnych chutí, ktoré sa spolu krásne dopĺňajú. V nasledujúcom videorecepte sú všetky dôležité kroky.
Ľahké, chutné a pritom rýchle ryžové rezance s kuracím mäsom patria k základnej výbave milovníka domáceho čínskeho jedla.
Ryžové rezance s kuracím mäsom
Ázijská kuchyňa je veľmi obľúbená, recepty s kuracím mäsom a ryžovými rezancami sú určite jedny z najpopulárnejších.
Presvedčiť môžu aj ryžové rezance v tejto zjednodušenej podobe.
A do tretice všetko dobré…a ešte k tomu rýchle. Aj takto lákavo môže vyzerať obed s rezancami a kuracím mäsom, ktorý je hotový do pol hodiny!
Ustricová omáčka, sójová omáčka, ryžový ocot, zázvor, chilli papričky a cesnak – ingrediencie, ktoré zmenia dovtedy “nudné” kuracie prsia na úplne iný chuťový zážitok. Výnimočná kombinácia!
Kuracie prsia na čínsky spôsob
Jedlo určené pre milovníkov ázijskej kuchyne. Veľmi rýchle na prípravu.
Chrumkavá kačica na čínsky spôsob prekvapí od prvého sústa. Podávame s restovanou ryžou, rezancami alebo plackami.
V obdobnej variante pokračujeme, avšak namiesto kačice pridáme kuracie mäsko.
Ako začína väčšina receptov na čínske jedlá? No predsa typickým – “Rozpálime wok a orestujeme zeleninu…” Inak to nie je ani v prípade tejto chutnej kuracej číny s kari.
Pravá čína z kuracieho mäsa
Ak máte chuť na pravú čínu s kuracím mäsom, pripravte si ju podľa tohto receptu. Kuracie mäso je poliate kari omáčkou.
Máme výborný tip na recept pre kuchárov-začiatočníkov. Kuracie kúsky v sladkokyslej omáčke sú jednoducho na zjedenie!
Chrumkavé čínske jarné závitky s bohatou zeleninou plnkou sme si pripravovali už viackrát a zase sa k nim vrátime.
Kuracie prsia s farebnou paprikou sú ďalším dôkazom, aký inšpiratívny dokáže byť vplyv čínskej kuchyne.
Tento recept na rýchlu smaženú ryžu s vajíčkom je netradičnou a chuťovo výraznou alternatívou k bežným prílohám.
Ak sa povie čínske jedlo, ako prvé by mnohí z nás odpovedali práve Kung Pao. Je to najpopulárnejší recept, ktorý sa dá urobiť aj zo surovín, ktoré máme doma bežne.
Kuracie kung pao
Často v čínskych aj iných reštauráciách robia Kung Pao tak som to skúsil urobiť aj ja doma. Samozrejme to nie je originál, ale všetkým chutilo a dá sa to spraviť zo surovín, ktoré má každý doma. Alebo to môžeme nazvať aj kuracie soté :)
Kung Pao je známe vo viacerých verziách. Už aj v slovenských kuchyniach sa udomácnilo niekoľko receptov a tento s precíznym postupom je toho dôkazom.
Akú polievku si dnes uvariť? O výnimočnú zmenu v jedálničku sa postará chuťovo bohatá ázijská polievka s vajíčkami.
Tento recept dávame do pozornosti každému, kto má rád ryžové rezance s krevetami. Príjemné spestrenie všedných dní, prekvapivo nízke nároky na prípravu.