Ako pripraviť špargľu? Aby zostala lahodná a krehká, stačí poznať tento postup
25. 4. 2023
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Špargľu sme si obľúbili ako jednu z prvých jarných zelenín, ktoré potešia sviežou chuťou. Aby bol výsledok podľa očakávania, zíde sa postup, ako pripraviť špargľu, aby si zachovala svoju lahodnú chuť a krehkosť.
💚Špargľa a jej účinky na zdravie
Špargľa patrí do čeľade asparágovitých rastlín. Jej celý názov je asparágus lekársky. To, čo bežne kupujeme v obchode, sú zrezané mladé jarné výhonky rastliny. Už samotný oficiálny názov dáva tušiť, že jej prínos pre zdravie bude viac ako zaujímavý.
Špargľa je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny C, E, K. Obsahuje kyselinu listovú a minerály ako sú vápnik, horčík, draslík, železo a fosfor. Je bohatá na vlákninu a s iba 20 kalóriami na 100 g sa radí k perfektným diétnym potravinám.
Pripisuje sa jej viacero zdravotných benefitov, predovšetkým vplyv na zlepšenie metabolizmu a zníženie hladiny cholesterolu. Jej zloženie podporuje trávenie, pôsobí ako diuretikum, stimuluje krvotvorbu a naviac, špargľa je známa aj ako afrodiziakum.
👉Zelená alebo biela špargľa?
Hlavná sezóna špargle je v mesiacoch apríl, máj a jún. Vtedy táto jarná zelenina chutí jednoducho najlepšie a bola by škoda neužiť si ju dosýta.
Debničky v obchodoch sa najčastejšie zaplnia bielou a zelenou špargľou, z času na čas si pozornosť ukradne aj fialová špargľa. Je dobré vedieť, že biela a zelená špargľa sú tou istou rastlinou, avšak biela špargľa sa pestuje bez prístupu svetla a netvorí sa v nej zelené farbivo. Biela špargľa je chuťovo jemnejšia, zelená zase príjemne svieža, fialová špargľa chutí ľahko ovocne, no niekedy horko až korenisto - v závislosti od spôsobu skladovania.
🍴Ako očistiť špargľu?
Medzi bielou a zelenou špargľou je zásadný rozdiel z pohľadu čistenia.
Zelená špargľa je vďačnejšia a na spracovanie menej náročná - predovšetkým, ak je mladá a čerstvá. Pred varením ju dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a odrežeme spodnú zdrevnatenú stonku (približne 2 - 3 cm dlhá). Ak špargľu zľahka ohneme medzi prstami, praskne presne v tom mieste, kde končí mäkká, krehká časť a začína drevnatá. Na zelenej špargli ponechávame hlavičky. Sú veľmi chutné a príjemne chrumkajú pod zubami.
S bielou špargľou sa je o čosi viac práce. Treba ju totiž očistiť po celej dĺžke a starostlivo zbaviť zdrevnatených častí, inak bude po uvarení horká. Šupka je naviac pomerne tvrdá a vláknitá. Škrabkou na zeleninu alebo menším ostrým nožíkom postupujeme rovnomerne zhora nadol. Netlačíme príliš, pretože biela špargľa je vo vnútri veľmi krehká a rýchlo sa láme.
Zdroj: pixabay.com
🔎Ako pripraviť špargľu?
Špargľu máme očistenú, ako postupovať ďalej? Je dobré vedieť, že mladá zelená špargľa sa môže jesť aj surová, nalámaná na menšie kúsky. Vo väčšine receptov sa však pracuje so špargľou, ktorá je uvarená, blanšírovaná alebo pripravená na pare.
- Pred tepelnou úpravou si najskôr pripravíme vyšší hrniec a výhonky zviažeme do viazaničky. Špargľa sa zvykne variť zvislo, nie poležiačky.
- Do hrnca dáme také množstvo vody, aby siahala tesne po hlavičky. Vodu v hrnci privedieme do varu a osolíme.
- Viazaničku so zelenou špargľou vložíme do horúcej vody a necháme povariť 4 minúty. Krehké hlavičky neponárame, tepelne ich zľahka pripraví horúca para.
- Po vodnom kúpeli presunieme špargľu do studenej až ľadovej vody. Tento metóde sa hovorí blanšírovanie a vďaka nej si špargľa zachová svoju chrumkavosť a krásne zelenú farbu.
Aj pri bielej špargli sa dá použiť technika blanšírovania, avšak s tým rozdielom, že špargľu môžeme ponoriť celú do horúcej vody a variť ju budeme dlhšie - približne 10 minút.
Špargľu netreba variť do úplneho zmäknutia, najlepšie chutí polomäkká.
TIP #1: Ako prevencia horkosti sa pri varení špargle zvykne do vody pridávať trochu cukru a niekoľko plátkov citróna.
TIP #2: Ak ti po očistení špargle zostanú šupy a drevnaté konce, nemusíš ich vyhadzovať. Zalej ich vodou tesne nad úroveň, osoľ, okoreň a nechaj prejsť varom. Získaš intenzívny vývar zo špargle, ktorý sa dá použiť do iného receptu (na rizoto, do cestovín).
✅Ako rozpoznať čerstvú špargľu?
V obchodoch sa predáva špargľa rôznej čerstvosti, ktorá môže mať za sebou veľmi dlhú cestu v rôznych skladovacích podmienkach. Jej čerstvosť sa najlepšie spozná "testom ohybnosti".
- Čerstvá špargľa pri ohýbaní pruží, pôsobí krehko, ako by chcela prasknúť. Vracia sa však do pôvodného vzpriameného tvaru.
- Staršia a menej čerstvá špargľa zostane ohnutá. Pri dlhšom skladovaní sa na dolnom reze môžu objavovať prvé stopy po plesni.
⭐Ako servírovať a s čím jesť špargľu?
Špargľu máme pripravenú tak, ako sme si predstavovali, je čas zakomponovať ju do chutných a vizuálne pekne spracovaných jedál.
Špargľa totiž nielen chutí, ale na tanieri aj veľmi dobre vyzerá. Vyníma sa v zeleninových šalátoch, rizote, podávaná so slaninou, kuracími prsiami či lososom. K najvyhľadávanejším receptom patrí špargľa s holandskou omáčkou, skvelý quiche so špargľou (slaný koláč), krémová špargľová polievka, pečená alebo grilovaná špargľa s prosciuttom.
Chce to okamžitú zásobu receptov na prípravu špargle? Nech sa páči!
Špargľa zapečená v špenátovej placke
Keď príde chuť na ľahší obed, zapečená biela špargľa v placke z baby špenátu je to pravé.
Špargľová omáčka
Špargľová omáčka je skvelou prílohou k rôznym druhom mäsa, ako napríklad k pečenému kuraciemu mäsu, steaku alebo rybe. Taktiež ju môžete použiť na dochutenie cestovín alebo ryže a vytvoriť tak chutné vegetariánske jedlo.
Špargľové rizoto
Recept na krémové špargľové rizoto je dokonalou kombináciou výraznej špargľovej chuti a jemného krémového rizota.
Polievka z bielej špargle
Tento recept vám poskytuje vynikajúcu krémovú špargľovú polievku so zmyselnou a jemnou chuťou, ktorá je pripravená z bielej špargle.
Zelená špargľa
Grilovaná zelená špargľa v prošute je skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu čerstvú šparglľu a pridať im bohatú chuť
Pečená špargľa
Ak máte chuť na zdravé, chrumkavé a lahodné jedlo, vyskúšajte tento recept na pečenú špargľu. s citrónom a vlašskými orechmi.
Morčacie mäso so špargľou
Recept na výborné morčacie mäso so špargľou, ktoré sa hodí na obed alebo večeru.