Zdroj: Pixabay
Ako uvariť dokonalé teľacie kotlety
Šťavnaté mäso, korunované aromatickými bylinkami a zaliate silnou melódiou cesnaku a bieleho vína, je naozaj veľkolepé. Ešte lepšie je doplniť ho trochou smotany a vytvoriť tak bohatú omáčku, ktorá roztancuje vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 4 Teľacie kotlety (hrubé asi jeden palec)
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 pl olivový olej
- 8 strúčiky cesnak pretlačený
- 1 pohár bieleho suchého vína
- 1 čajová lyžička Nasekaný čerstvý rozmarín
- 1 čajová lyžička nasekaný čerstvý tymián
- 1 pohár Tučná smotana
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Teľacie kotlety najprv osušte kuchynskými utierkami a každú stranu výdatne osoľte a okoreňte čiernym korením. Nebojte sa prílišného ochutenia; dostatočné množstvo soli zvýrazní prirodzené chute mäsa a pomôže vytvoriť krásnu kôrku.
Potom na stredne vysokej teplote rozohrejte olej vo veľkej panvici, kým sa nezačne lesknúť. Vložte kotlety a opekajte ich z každej strany asi 4 minúty alebo dozlatista. Tento krok je veľmi dôležitý na zachytenie šťavy a zabezpečenie chutnej kôrky.
Po opečení kotlety vyberte a odložte bokom. Aromatické kúsky, ktoré zostanú na panvici, nevyhadzujte - tie sa hodia do omáčky.
Na tej istej panvici pridajte rozdrvený cesnak a nechajte ho syčať, kým nezíska zlatistú farbu a arómu. Ak ste už niekedy spálili cesnak, viete, že je horký a nepríjemný. Preto ho pozorne sledujte a v prípade potreby znížte teplotu.
Prilejte víno a začnite panvicu odmasťovať tak, že drevenou lyžicou zoškrabete zhnednuté kúsky. To, priatelia, dodá omáčke koncentrovanú mäsitú chuť.
Vmiešajte rozmarín a tymián a nechajte omáčku zredukovať na polovicu. Bylinky nielenže dodajú omáčke zložitosť, ale zároveň naplnia kuchyňu omamnou vôňou.
Znížte teplotu a vmiešajte smotanu a miešajte ju, kým sa omáčka nezjemní. Omáčku nechajte chvíľu variť na miernom ohni a potom do nej vložte kotlety.
Teľacie kotlety varte v omáčke ďalších 5-10 minút alebo kým mäso nie je hotové podľa vašich predstáv. Ak máte teplomer na mäso, snažte sa dosiahnuť vnútornú teplotu približne 145 °F.
Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte. Svetlá zelená petržlenová vňať príjemne kontrastuje s bohatosťou tohto pokrmu.