Zdroj: Soumen59 for Pixabay
Ázijské kari "Biriyani" s kuracím mäsom a ryžou basmati
Biryani je výdatné ryžové jedlo z Ázie. Aromatická ryža basmati sa dusí v pikantnej paradajkovo-slanej omáčke a podáva sa ako výdatný guláš s kuracím mäsom. Ázijský pokrm z kuracieho mäsa, kari a ryže potrebuje trochu času, ale je to výnimočný chuťový zážitok!
Ingrediencie
- 500 g Umytá ryža basmati
- 500 g Kúsky kuracieho mäsa
- 3 nakrájané na kocky Cibuľa
- 3 pyré paradajky
- 200 g jogurt
- 2 Tablespoon Zázvorovo-česnaková pasta
- 2 zelená Chilli papričky, rozpolené
- 4 Klinčeky
- 3 Kardamónové struky
- 2 Škoricové tyčinky
- 1 ČL kmín
- 1 ČL Kurkuma v prášku
- 1 ČL červené chilli v prášku
- 1 ČL garam masala
- 2 bobkové listy
- 4 Tablespoon Olej na varenie alebo ghí
- Soľ podla chuti
Najnovšie letáky
Postup
Príprava receptu biriyani začína namáčaním ryže basmati vo vode približne 30 minút. Tento krok považujem za nevyhnutný, pretože ryža vďaka nemu získa dokonalú konzistenciu.
Kým sa ryža namáča, rozohrejte olej v hlbokej panvici. Ja dávam prednosť ghí pre jeho orieškovú chuť, ktorá sa k tomuto jedlu veľmi hodí.
Keď je olej horúci, pridajte klinčeky, kardamónové struky, tyčinky škorice a rascu a miešajte asi 1 - 2 minúty, kým korenie nezačne praskať. Dávajte pozor, korenie by sa nemalo spáliť!
Potom pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, zelené čili papričky a bobkové listy a smažte, kým cibuľa nezozlátne.
Teraz pridajte korenie, paradajky, kurkumu, červené chilli a soľ a dobre premiešajte.
Keď sú paradajky mäkké, pridajte kuracie mäso a varte asi 10 minút, kým nie je uvarené.
Teraz pridajte jogurt a garam masalu do misky biriyani a opäť premiešajte.
Nakoniec namočenú ryžu sceďte a pridajte do panvice. Aby sa ryža varila rovnomerne, mala by byť úplne pokrytá omáčkou. Varte na miernom ohni približne 20 minút, kým ryža neabsorbuje všetku vodu. Indické biryani podávajte teplé.