Zdroj: Pixabay: RitaE
Babičkine pečené kura s plnkou
Tieto hrejivé, upokojujúce chute obohatené o úžasnú zmes byliniek a korenín vždy vnesú do jedla nádych nostalgie.
Ingrediencie
- 1 Veľké celé kurča
- 6 plátky Biely chlieb (mierne opečený a nakrájaný na kocky)
- 1 Veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 strúčiky Cesnak (mletý)
- 2 stonky Zeler (nakrájaný)
- 2 Vajcia (mierne vyšľahané)
- 1⁄2 pohár masla
- 1⁄4 čajová lyžička čerstvo mleté čierne korenie
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 2 lyžičky Korenia na hydinu
- Hrsť čerstvých byliniek (tymián, rozmarín a petržlenová vňať nasekané nadrobno)
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 165 °C.
Najlepšie je začať prípravou plnky. Na veľkej panvici rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a nakrájaný zeler a varte ich, kým nezmäknú. Podľa mojich skúseností by to malo trvať asi 10 minút.
Vmiešajte pretlačený cesnak a varte ďalšie dve minúty, kým sa cesnak nerozvonia.
Pridajte opečené kocky chleba a dôkladne ich premiešajte so zeleninovou zmesou na panvici. Stiahnite z ohňa. Opečenie chleba pred použitím do plnky pomáha zabrániť jeho rozmočeniu.
V samostatnej miske zľahka rozšľahajte vajcia. Pridajte hydinové korenie, soľ, korenie a nasekané čerstvé bylinky.
Do panvice s chlebom a zeleninou nalejte vaječnú zmes a dôkladne premiešajte, aby sa kocky chleba rovnomerne pokryli. Plnka tak zostane vlhká a bohatá na chuť.
Teraz je čas na plnenie kurčaťa! Uistite sa, že kurča je úplne rozmrazené a jeho dutina je čistá. Plnku do dutiny kurčaťa dávajte voľne, pretože sa počas varenia rozšíri.
Naplnené kurča položte na rošt do pekáča. Pečte približne 90 minút, alebo kým vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 74 °C. Je veľmi dôležité, aby ste kurča neprepiekli, pretože by sa mohlo vysušiť, preto naň dávajte pozor.
Nakoniec opatrne vyberte pečené kurča z rúry a pred podávaním ho nechajte 20 minút odpočívať. Tento krok zabezpečí, že sa vo vnútri zachovajú všetky šťavnaté chute.