Bešamelová omáčka
Bešamelová omáčka je základnou omáčkou francúzskej kuchyne, ktorá je známa svojou jemnou chuťou a krémovou konzistenciou. Táto rýchla a chutná omáčka sa pripravuje z jednoduchých surovín a je základom mnohých jedál.
Ingrediencie
- 50 g maslo
- 50 g hladká múka
- 500 ml mlieka
- podľa chuti soľ
- podľa chuti mleté čierne korenie
- 1 bobkový list
- 1 gulička nového korenia
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V hrnci rozohrejte maslo na strednom ohni, až kým sa úplne nerozpustí.
Zdroj: Youtube
Pridajte hladkú múku a miešajte, kým nevznikne hladká zmes svetlohnedej farby. Dávajte pozor, aby sa zmes nespálila.
Zdroj: Youtube
Pomaly pridávajte mlieko do hrnca, postupne ho miešajte, aby ste predišli tvorbe hrčiek. Ak vám vzniknú nevadí, zmes rozmixujte.
Zdroj: Youtube
Pokračujte v miešaní omáčky na miernom ohni, až kým nezhustne. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Na dochutenie pridajte soľ, korenie, bobkový list a nové korenie.
Zdroj: Youtube