Zdroj: madeleinesteinbach from Canva
Bezlepkové linecké cesto
Vždy som obdivovala klasické linecké koláčiky, ale moja celiakia mi ich nedovolila jesť. Nakoniec som sa rozhodla vytvoriť svoj vlastný bezlepkový recept, ktorý sa mi tak páči, že ho teraz pripravujem každý rok na Vianoce.
Ingrediencie
- 100 g mletých mandlí
- 150 g masla
- 70 g cukru
- 1 kus vajce
- štipka soli
- 1 balenie vanilkového cukru
- citrónová kôra z citróna
- marmeláda na plnenie
- 300 g bezlepková múka
Najnovšie letáky
Postup
Múku zmiešajte s mletými mandľami, cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Odporúčam použiť kvalitnú bezlepkovú múku, ktorú získate napríklad v zdravých potravinách. Uistite sa, že je jemne mletá a bez zrnitých kúskov.
Pridajte maslo nakrájané na kúsky a zamiešajte s ostatnými ingredienciami.
Pridajte vajce a nastrúhanú citrónovú kôru. Pri zamiešavaní zložiek je dôležité, aby ste všetko spojili dohromady, nie aby ste cesto vypracovali.
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte ho na hodinu do chladničky.
Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 4 mm a vykrajujte koláčiky. Pri vykrajovaní lineckého cesta odporúčam namočiť formičky do múky, aby sa cesto nelepilo.
Prikryte koláčiky a pečte v predhriatej trúbe na 180 °C približne 10 minút.
Po upečení spojte dve polovičky marmeládou a posypte práškovým cukrom.
V zozname chyba kolko muky sa ma pouzit. Dakujem