Zdroj: Pixabay : Pexels
Bezlepkové sušienky s kakaom
Bezlepkové sušienky s kakaom sú jedným z mojich najobľúbenejších receptov a robila som ich nespočetne veľakrát pre rodinu a priateľov. Tieto bezlepkové sušienky sú mäkké, chutné a ľahko sa pečú. Neobsahujú lepok, ale sú také chutné, že vám ani nebude chýbať. Či už ste celiatici, alebo len chcete znížiť príjem pšenice, tieto sušienky sú skutočnou lahôdkou.
Ingrediencie
- 200 g bezlepková múka
- 1⁄2 ČL kypriaci prášok
- štipka soli
- 100 g kakao
- 100 g cukor
- 125 g zmäknuté maslo
- 1 veľké vajce
- 1 ČL vanilkový extrakt
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť bezlepkové sušienky s kakaom, predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech papierom na pečenie. Papier na pečenie zabráni prilepeniu sušienok k plechu a uľahčí ich následné čistenie.
V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a kakao. Nezabudnite miešať, aby sa suché prísady úplne zmiešali. Pomôže to dosiahnuť rovnomerný výsledok pečenia.
V samostatnej veľkej miske vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej konzistencie. Tu je potrebná trpezlivosť, zmes by mala byť naozaj nadýchaná!
Do zmesi masla a cukru pridajte vajce a vanilkový extrakt a dobre vyšľahajte. Odolajte pokušeniu pridať viac ako jedno vajce. Stačí jedno!
Postupne pridávajte suché prísady do mokrých. Je dôležité, aby ste ich nepridali všetky naraz, inak by sa múka mohla spojiť. Pokračujte v miešaní, kým sa vám nevytvorí hladké cesto.
Teraz cesto po častiach ukladajte na pripravený plech. Dávajte však pozor, aby ste medzi sušienkami nechali dostatok priestoru, pretože sa počas pečenia mierne roztiahnu.
Sušienky pečte 12-15 minút. Na okrajoch by mali byť pevné, ale v strede ešte trochu mäkké - po vychladnutí budú ďalej tuhnúť.
Pred podávaním nechajte bezlepkové sušienky úplne vychladnúť. Aj keď je ťažké čakať - chladnutie je dôležitý proces na dosiahnutie dokonalej štruktúry sušienok! Dobrú chuť !