Zdroj: Pixabay
Bezlepkový kváskový chlieb
Recept na jednoduchý spôsob prípravy chutného a zdravého bezlepkového kváskového chleba. Kváskový chlieb je obľúbeným výrobkom medzi tými, ktorí preferujú bezlepkovú stravu. Kvások pridáva chlebu príjemnú arómu, štruktúru a jedinečnú chuť.
Ingrediencie
- 250 g bezlepkovej múky
- 150 g kvásku
- 200 ml vlažnej vody
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- múka
Najnovšie letáky
Postup
V malom množstve vlažnej vody rozmiešajte kvások a cukor, nechajte odpočívať asi 10 minút, kým bude aktívny.
Do veľkej misky preosejte bezlepkovú múku a pridajte do nej sol. Dobre premiešajte. Postupne pridávajte aktívny kvások a vlažnú vodu. Použite ruky alebo drevenú lyžicu na miešanie, kým sa ingrediencie spoja a vytvoria mäkké cesto.
Vysypte cesto na pomúčenú dosku a mieste ho asi 10 minút. Počas miesenia pridávajte ďalšiu múku, ak je to potrebné, aby ste dosiahli správnu konzistenciu cesta. Cesto by malo byť elastické a pružné.
Vymažte misu olejom a vráťte cesto do nej. Zakryte uterákom a nechajte cesto kysnúť 6 až 8 hodín v teplej miestnosti, kým sa objem zdvojnásobí.
Takto pripravené cesto vložte do formy na chlieb a dajte piecť do vyhriatej rúry na 250 stupňov. Takto pečte asi 10 minút. Potom znížte teplotu a dopekajte na 200 stupňov asi 30 minút.