Bolognese omáčka
Bolognese omáčka patrí medzi najobľúbenejšie talianske jedlá. Recept vznikol na konci 18. storočia, a to v blízkosti mesta Bologna.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g mleté bravčové pliecko stehno
- 150 g očistenej mrkvy
- 2 olúpané rajčiny
- 100 ml paradajkovej omáčky bez pridaného cukru
- 250 ml domáceho vývaru alebo vody
- 50 g Slaniny
- 2 Lyžice olivového oleja alebo masti
- 1⁄2 lyžičky soli a štipka korenia
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca dajte olivový olej, najemno nakrájanú slaninu, cibuľu a cesnak. Za občasného premiešania duste cca 10 minút.
Medzitým si nakrájajte mrkvu a paradajky na malé kúsky.K cibuľke pridajte mrkvu, poduste 5 minút.
Potom pridajte bravčové mäso a opekajte na silnejšom plameni za stáleho miešania ešte asi 3 minúty. Nakoniec pridajte paradajky, vývar, osoľte a okoreňte.Duste všetko zhruba 45 minút.
Ak je omáčka príliš riedka, nechajte ju trošku vypariť. Pridajte paradajkovú omáčku a nechajte celú zmes ešte raz prevariť. Nakoniec podľa potreby pridajte ochuťte soľou a čiernym korením.
Podávajte s penne – môžete použiť aj rôzne zdravšie alternatívy - bezlepkové, konjakové či celozrnné.