Častkovské rožteky
Výborný dezert pre tých, čo milujú kombináciu orechovej a čokoládovej chuti.
Ingrediencie
Cesto
- 150 g walnuts v4
- 100 g strúhanka
- 250 g práškový cukor
- 2 vajce
Krém
- 250 ml mlieko
- 3 Lyžice zemiakový škrob
- 2 Lyžice kakao
- 4 Lyžice práškový cukor
- 250 g maslo
- 1 Lyžice rum
Poleva
- 100 g čokoláda na varenie
- 2 Lyžice mlieko
- 1 Lyžice rastlinný tuk
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Prvým krokom je príprava cesta. Orechy, strúhanku a cukor zmiešame potom pridáme vajce spolu s bielkom a vymiešame, tak, aby cesto bolo hladké. Z cesta vytvoríme valec, z ktorého odkrajujeme rovnako veľké časti. Tie potom vytvarujeme do malých rožtekov a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch, približne 20min (do zlatohneda).
Ďalším dôležitým krokom je príprava krému. Mlieko, solamyl a kakao dáme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny, do ktorej po lyžičkách zapracujeme vychladnutú mliečnu kašu s lyžicou rumu. Po vychladnutí nanesieme kuchárskym vrecúškom/zdobičkou pripravený krém na rožteky.
V teplom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s mliekom a tukom. V mierne vychladnutej poleve namáčame (prípadne lyžicou polievame) rožteky ozdobenou stranou, priamo na krém. Na záver necháme v chlade úplne stuhnúť.