Cesnakové trojhranky
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.
Ingrediencie
Kvások
- 1 kocka čerstvé droždie
- 5 dl mlieko
- 1 polievková lyžica kryštálový cukor
- 1 polievková lyžica múka
Cesto
- 700 g múka
- 1 dl slnečnicový olej
- soľ
- droždia
Náplň
- 10 strúčiky cesnaku
- 1 maslo
- 5 polievková lyžica tavený syr v črievku
- 50 dkg tvrdý syr
- 2 žĺtko
- slanina
- petržlen
- sépie
- pažítka
Na potretie
- 1 vajíčko na potretie
- sezam, ľanové semienka, hrubá soľ (výber je na vás)
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si pripravíme kvások. Do teplého mlieka rozmrvíme kocku čerstvého droždia, lyžicu cukru a múky. Zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Múku vysypeme do hlbšej misy. Do stredu spravíme jamku, do ktorej vylejeme vykysnutý kvások. Rukou spracujeme múku s kváskom a postupne pridávame olej. Na záver štipku soli. Cesto vytvarujeme do tvaru bochníka, jemne posypeme múkou a opäť prikryté necháme vykysnúť.
Kým cesto kysne, pustíme sa do prípravy plnky. V miske zmiešame zmäknuté maslo, syrokrém, nastrúhaný tvrdý syr, prelisované strúčiky cesnaku, žĺtky, nakrájanú slaninku a bylinky. Množstvo cesnaku je na vás, my máme radi, keď sú poctivo cesnakové.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na niekoľko častí, ktoré postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske. Každý plát cesta potrieme pripravenou plnkou a stočíme do rolády.
Roládu krájame na trojhranky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami. Pečieme na 180 stupňov - 20 minút vo vyhriatej rúre.