Chrumkavý tenučký börek (Sigara börek / böreği)
Najjednoduchší börek, ktorý máte hotový za pár minút! Svoj názov dostal podľa svojho tvaru, ktorý sa podobá na cigaru. Fantasticky chutný, vysmážaný tenučký börek, ktorého plnky sa dajú podľa chuti obmieňať :-)
Ingrediencie
Suroviny
- 350 g Yufka Filo cesto
- 150 g syr kravský v slanom náleve (turecký syr)
- 150 g syr (na strúhanie)
- 1 zväzok vňať cibuľková
- soľ
Na potretie
- 1⁄2 dl mlieko
- 1⁄2 dl voda
Na vysmážanie
- olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na tento börek použijeme Yufku, alebo vami dostupné filo cesto. Ja som použila na trojuholníky pokrájanú Yufku, ktorá je určená na Sigara börek. Ak viete kúpiť len okrúhle cesto, tak ho jednoducho pokrájajte na trojuholníky.
Na plnku si zmiešame nastrúhaný syr, pomrvený turecký syr a pokrájanú cibuľkovú vňať. Ak je syr málo slaný, tak treba trocha aj osoliť. Na potretie cesta pred zavinutím si pripravíme mlieko a vodu. Cesto od toho trochu zvlhne a bude sa dať aj pekne zavinúť.
Nakrájané cesto (trojuholníky) natrieme pomocou štetca poriadne mliekom, dáme plnku, 2 boky zahneme dovnútra a skrútime na tenko ako cigaru. Pre lepšiu predstavu si pozrite moje video.
Börek vysmážame v dostatočnom množstve oleja do zlatista. Po upečení vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.
Börek sa výborne hodí k polievkam, ale aj ako slané pohostenie k čaju, alebo ku káve. Tak či onak, börek chutí fantasticky a skúšku určite neoľutujete! Prajem dobrú chuť!
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube