Zdroj: Atide from Getty Images
Citrónový likér
Citrónový likér je skvelý osviežujúci nápoj, ideálny na horúce letné dni. Robím ho vždy na začiatku leta, keď sú citróny najsladšie a najšťavnatejšie.
Ingrediencie
- 6 ks Zrelé, nepostriekané citróny
- 1 litrov Spirit
- 500 g cukor
- 1 litrov vody
Najnovšie letáky
Postup
Citróny najprv dôkladne umyjeme a osušíme. Je veľmi dôležité, aby boli naozaj čisté, pretože kôra, ktorá sa dostane do likéru, by mala byť bez akýchkoľvek nečistôt.
Potom ošúpte citróny a dajte pozor, aby ste neporušili kôru. Najlepšie je to urobiť škrabkou na zeleninu, pričom na citróne zostane biele chmýří. Kôru vložte do veľkej sklenenej nádoby, ktorá by mala byť dobre umytá a vysušená.
Do pohára nalejte lieh a pevne ho uzavrite. Odložte nádobu na 40 dní na tmavé a chladné miesto. Každých pár dní sa oplatí nádobou zatriasť.
Po 40 dňoch pripravíme cukrový sirup. Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Keď je sirup hotový, ochladíme ho na izbovú teplotu.
Keď sirup vychladne, nalejte ho do nádoby s citrónmi a liehom. Dôkladne premiešajte a nádobu uzavrite. Odložte ju na ďalších 40 dní na tmavé miesto.
Po uplynutí tejto doby likér preceďte cez jemné sitko alebo hustú gázu. Citrónový likér je teraz pripravený na konzumáciu, ale odporúčam vám, aby ste ho odložili ešte na niekoľko dní, aby sa chute lepšie prepojili.