Čučoriedkový cheesecake s mramorovým efektom
Cheesecake milujem. Baví ma prirpavovať rôzne variácie. No a aj čučoriedkový sa dá prirpaviť rôzne - čučoriedky v kréme alebo čučoriedková poleva. Ja som vytvorila ďalšiu možnosť, v ktorej som čučoriedkovú zmes dala na krém a vytvorila zaujímavý efekt.
Ingrediencie
Korpus
- 200 g sušienok
- 100 g masla
Čučoriedková vrstva
- 250 g rozmrazených čučoriedok
- 1 pl Kukuričného škrobu
- 1 ks vanilínový cukor
- 1 pl práškový cukor
- podľa potreby voda
Krém
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g natierkoveho masla mascarpone cream cheese
- 200 g kyslej smotany
- 100 g bielej čokolády
- 80 g práškového cukru
- 2 ks vajcia
- 2 pl hladkej múky
Najnovšie letáky
Postup
Sušienky rozmixujeme. Pridáme mäkké maslo a opäť mixujeme. Vzniknutú hmotu presypeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a utlapkame po bokoch a na spodok formy. Dáme predpiecť do rúry na vyhriatej 180 stupňov cca 10 minút.
V troche šťavy z čučoriedok rozmiešame kukuričný škrob. Čučoriedky spolu s cukrami a škrobom varíme na miernom ohni do zhustnutia. Podľa konzistencie prilejeme šťavu z čučoriedok prípadne vodu. Mierne hustú čučoriedkovú zmes prepasírujeme cez sitko. Hladkú zmes necháme vychladnúť.
Tvaroh vyšľaháme s natierkovým maslom a smotanou. Prišľaháme vajíčka. Bielu čokoládu roztopíme a vmiešame do tvarohovej zmesi. Nakoneic pridáme cukor a múku.
Polovicu tvarohovej plnky prelejeme na sušienkový základ. Teraz nalejeme polovicu čučoriedkovej zmesi a špajdlou vytvoríme rôzne vzory. Ďalej nalejeme druhú polovicu tvarohovej plnky a opäť čučoriedkovú zmes, z ktorej vytvoríme na vrchu špajdlou vzory na "mramorový" efekt.
Takto pripravený cheesecake dáme piecť do rúry vyhriatej na 155 stupňov cca 1 hodinu. Ja zvyknem pri pečení cheesecake na spodok rúry umiestniť plech s vodu.
Po do pečení necháme cheesecake vychladnúť v pootvorenej rúre aspoň pol hodinu. Vychladnutý cheesecake odložíme na noc do chladničky. 😊