Cuketové lasagne
Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.
Ingrediencie
Bešamel
- 2 polievková lyžica maslo
- 2 polievková lyžica múka
- 250 ml mlieko
- soľ
- mleté čierne korenie
Bolognese zmes
- 1 kus Cibuľa
- 2 kus mrkva
- 500 g mleté bravčové
- 190 g paradajkový pretlak
- 1 l zeleninový bujón
- 4 kus borievky
- 2 kus bobkový list
- 2 strúčiky cesnak
- soľ
- mleté čierne korenie
Ostatné
- 3 kus cuketa
- 1 kus mozzarella
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cukety umyjeme a pomocou škrabky ich nakrájame na dlhé plátky.
V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a keď sa spoja a zmes zhustne postupne prilievame mlieko, kým nevznikne hladká omáčka. Omáčku osolíme, okoreníme a odložíme bokom.
Na panvici na rozohriatom oleji orestujeme cibuľku do sklovita.
Pridáme na kocky nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a mleté mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
K mäsu pridáme paradajkový pretlak a podlejeme časťou vývaru.
Pridáme borievky a bobkový list a necháme variť, postupne podlievame vývarom kým ho celý neminieme.
Keď je omáčka zredukovaná, vyberieme borievky a bobkový list, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak.
Do zapekacej misy navrstvíme časť plátkov cukety, ktoré potrieme najprv bešamelovou omáčkou a potom druhou omáčkou s mäsom a zakryjeme ďalšou vrstvou cukety. Takto postupujeme kým neminieme obe omáčky a cuketu.
Na povrch ešte naukladáme kúsky mozzarelly a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 30 minút (kým sa mozzarella nezapečie).