Dolky starej mamy
Dolky kysnuté s výborným lekvárom a tvarohom.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 65 g cukor
- 250 ml vlažného mlieka
- 60 g maslo
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- Štipka soľ
- 2 kl rum
- citrónová kôra
- olej na smažanie dolkov
Lekvár
- slivkový lekvár
Krém
- 1 tvaroh vo vaničke
- 1 kyslá smotana
- 2 vanilínové cukry
Najnovšie letáky
Postup
Do misky si dáme droždie a cukor, pridáme mlieko a trošku múky. Spolu premiešame a necháme na teplom mieste aby sa kvások zobudil. Ku kvásku pridáme zvyšok múky, soľ, citrónovú kôru, vajce a žĺtok. Pridáme rum a rozpustené maslo. Pomocou robotu vymiešame cesto. Poprášime ho troškou múky a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Zdroj: Youtube
Vykysnuté cesto si prehodíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme ho na výšku zhruba 1-1,5 cm. Pomocou formičky vykrojíme koliečka. Necháme ich vykysnúť 20 minút.
Zdroj: Youtube
Vo vyššom hrnci si rozpálime olej. Do každého dolku spravíme palcom jamku. Dolky smažíme najskôr jamkou dole, potom obrátime na druhú stranu a opečieme dozlata aj z druhej strany.
Zdroj: Youtube
Vysmažené dolky dáme na papierový obrúsok aby sa otiekli z tuku. Na každý dáme lyžicu lekváru a krém z tvarohu (vymiešame všetky ingrediencie spolu).
Zdroj: Youtube