Dolmades
Recept na tradičné grécke plnené viničné listy.
Ingrediencie
- 40 viničových listov
- 2 šálky dlhej zrnkovej ryže
- 4 šálky vývaru
- 1 ks Cibuľa
- 1 ks citrón
- 1⁄2 šálky olivového oleja
- 1⁄2 šálky čerstvej mäty nasekanej
- soľ a korenie podľa chuti
- 1⁄2 šálky piniových orechov alebo hrozienok (voliteľné)
Najnovšie letáky
Postup
V hrnci si uvaríme ryžu vo vývare podľa návodu na balení.
Zatiaľ čo sa ryža varí, v malej panvici orestujeme cibule na olivovom oleji.
Zmiešame ryžu, orestovanú cibuľu, mätu, soľ, korenie, citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru a piniové orechy alebo hrozienka. Toto je plnka pre dolmades.
Viničové listy opláchneme a osušíme. Na každý list dáme lyžicu plnky a zabalíme ho, pričom začíname od spodného konca k strednému, potom preložíme strany dovnútra a zrolujeme do horného konca.
Dolmades rozložíme do zapekacej misky a prelejeme ich olivovým olejom a citrónovou šťavou. Misu zakryjeme a v predhriatej rúre (180°C) dusíme približne 40 minút.
Pred podávaním necháme dolmades vychladnúť. Môžu byť podávané studené alebo teplé.