Domáca kvasená zelenina
Rýchle, zdravé a jednoduché spracovanie zeleniny pomocou prirodzeného mliečneho kvasenia. Týmto spôsobom môžeme spracovať rôznu zeleninu - cvikla, reďkovka, kaleráb, pór, brokolica, karfiól.
Ingrediencie
- biela kapusta
- nakrájaná červená paprika
- kápia
- mrkva
- šalátová uhorka
- červená cibuľa
- biela cibuľa
- 2 ks bobkový list
- 5 ks celé čierne korenie
- 3 ks pimiento
- 1 ks strúčiky cesnaku
- 15 g soľ
Najnovšie letáky
Postup
Množstvo surovín je uvedené na 1kg zeleniny.
Potrebujeme nádobu na kvasenie. Tou môžu byť keramické nádoby na kvasenie, zaváraninové poháre, prípadne rôzne vedierka z potravinárskeho plastu. Taktiež budeme potrebovať nejaké ťažítko, ktorým zeleninu v nádobe zatlačíme. Postačí aj menší zavarací pohár s naliatou vodou.
Očistíme a pripravíme si zeleninu. Zelenina sa krája na tenké pásiky vďaka čomu rýchlejšie vykvasí.
Prichystáme si väčšiu nádobu kde vložíme nakrájanú zeleninu a premiešame ju so soľou. Po chvíľke státia, keď začne zmes púšťať šťavu, rukou ju pevne viac krát utlačíme a preložíme do nádoby alebo pohára na kvasenie. Bobkový list pridávame postupne.
Uvoľnenú šťavu dolejeme na naplných pohárov a zmes dobre utlačíme, aby šťava vystúpila na povrch. Dôležité je, aby bola zelenina stále ponorená, pretože by sa začala kaziť.
Najlepšia teplota na vykvasenie je 10 - 15 °C. Celý proces trvá približne 7 až 15 dní. Záleží to hlavne od množstva a teploty v miestnosti. Nakladaná kvasená alebo fermentovaná zelenina sa po vykvasení uskladní pri nižšej teplote, najlepšie v chladničke.