REKLAMA
Domáca marlenka

Domáca marlenka

Obľúbený medovo-orechový dezert, ktorý si získal všetkých svojou jedinečnou chuťou po mede, vlašských orechoch a karameli. Vyskúšaj poctivú domácu verziu.

REKLAMA
Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Recept nájdeš v tomto článku

Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Ingrediencie

porcií
24

Na medové pláty (7ks plátov) potrebujeme

  • 4 pl Med Pridané do
  • 4 ks vajcia celé Pridané do
  • 200 g práškového cukru Pridané do
  • 150 g maslo Pridané do
  • 800 g hladká múka Pridané do
  • 2 čl kypriaci prášok Pridané do
  • 2 pl octu Pridané do

Na krém / plnku

  • 2 ks karamelový puding 1 L mlieka (ale postačí aj 1x puding 0, 5 l mlieka) Pridané do
  • 250 g masla izbovej teploty (v prípade 1x pudingu stačí 125g masla) Pridané do
  • 1 ks salko Pridané do
  • 4 pl rum Pridané do

Na posýpku

  • 100 g orechov (lieskové vlašské) Pridané do
  • 2 pl kakao Pridané do
  • 1 ks upečeného na jemno podrveného plátu cesta Pridané do

Na čokoládový toping (podľa chuti)

  • 150 g horkej čokolády Pridané do
  • 100 ml sladkej smotany Pridané do
  • 1 pl rum Pridané do
REKLAMA

Postup

250 min.
1. Krok

Najskôr dáme skaramelizovať salko v plechovke aspoň na 2,5 - 3 hodiny (nezabudnime prilievať odparujúcu sa vodu). Následne si spravíme klasickým spôsobom puding, ktorý necháme vychladnúť - neskôr po vychladnutí do neho poriadne primiešame zmäknuté maslo a salko.

2. Krok

Ideme na pláty - hoci je práca s cestom trocha prácnejšia, výsledok potom stojí za to :) Najskôr si do väčšieho hrnca dáme rozpustiť na miernom plameni maslo, med, cukor, stále miešame, aby nám zmes neprihorela, následne rýchlo primiešame 4 celé vajíčka (pozor, aby sa nám z nich nestala praženica :) ). Akonáhle máme homogénnu zmes, pridáme do nej tekutinu (v šálke si zmiešame ocot so sódou), ešte pokým pení hneď nalejeme do hrnca a miešame ako o závod. Zmes nám krásne “naboptná” - stále miešame, pokým zmes v hrnci nezačne hnednúť. Keď už má karamelovú farbu, odstavíme z plameňa, aby nám neprihorela. Necháme trocha vychladnúť (5-10 minút), následne do hrnca so zmesou preosievame múku cez hrubšie sitko. Postupne miešame (ideálne s rukami, pozor - zmes musí byť ešte teplá, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo - pozor na popálenie). Keď máme krásnu hnedú jednotnú zmes zapracovanú vo forme hustého cesta, spravíme z nej valček a ten rozdelíme na ideálne 7 rovnakých častí (1 časť môže byť trocha menšia - tá pôjde po upečení na posýpku).

3. Krok

Následne ešte teplé pláty na doske vyvaľkáme valčekom do požadovaného tvaru obdĺžnika na plech - nemusia to byť úhľadné tvary, no ideálne, aby boli rovnakej veľkosti. (pomôcka - ak nám pláty stuhnú, môžeme ich dať do mikrovlnky na 10-20 sekúnd zohriať, budú sa lepšie vaľkať). Tieto pláty priebežne vaľkáme, uložíme na plech na opačnú stranu / resp. spodok plechu/ tak, aby nám pri odstraňovaní z plechu nezavadzali okraje plechu. Pečieme na cca 190 °C (pri teplovzdušnej) cca 10 minút - dávame na ne pozor, aby nám neprihoreli. Následne z plechu odstránime klasickou podberačkou - ale opatrne, aby sa nám pláty neroztrhli - preklopíme na druhý plech tak, aby boli pláty na rovnom podklade. Takto upečieme všetkých 7 plátov.

4. Krok

Plnku si vymiešame hore spomenutým spôsobom, je na vás, či chcete polovičné množstvo s 1 pudingom alebo 2 (na foto je s 1 pudingom, myslím, že to bohato stačí, ale občas som spravila z väčšieho množstva a nikto sa nesťažoval :) ).

5. Krok

Ideme na posýpku: v mixéry si podrvíme orechy a na kúsky nalámaný 1ks plátu cesta, zmiešame s kakaom.

6. Krok

Finálny postup: na pláty cesta postupne na striedačku natierame plnku (vypočítame si to tak, aby nám zostalo na záverečné natretie celého vrchu marlenky). Následne posledný plát natrieme plnkou, ktorú posypeme poriadne posýpkou a jemne zarovnáme povrch (trocha posýpky si môžeme odložiť na guličky (v ďalšom recepte).

7. Krok

Plech si zakryjeme a necháme odležať aspoň pol dňa (ideálne aspoň 1 deň, čím viac odležaná, tým lepšia), aby marlenka vsiakla a cesto nebolo suché, do chladničky. Následne obrežeme okraje a pred podávaním popolievame cik-cak čokoládovým topingom (roztopíme čokoládu v smotane a primiešame rum - pre jednoduchosť pokojne aj v šálke a šup s ňou do mikrovlnky na 1 minútku).

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1490 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3610 receptov