Domáca marlenka
Obľúbený medovo-orechový dezert, ktorý si získal všetkých svojou jedinečnou chuťou po mede, vlašských orechoch a karameli. Vyskúšaj poctivú domácu verziu.
Ingrediencie
Na medové pláty (7ks plátov) potrebujeme
- 4 pl Med
- 4 ks vajcia celé
- 200 g práškového cukru
- 150 g maslo
- 800 g hladká múka
- 2 čl kypriaci prášok
- 2 pl octu
Na krém / plnku
- 2 ks karamelový puding 1 L mlieka (ale postačí aj 1x puding 0, 5 l mlieka)
- 250 g masla izbovej teploty (v prípade 1x pudingu stačí 125g masla)
- 1 ks salko
- 4 pl rum
Na posýpku
- 100 g orechov (lieskové vlašské)
- 2 pl kakao
- 1 ks upečeného na jemno podrveného plátu cesta
Na čokoládový toping (podľa chuti)
- 150 g horkej čokolády
- 100 ml sladkej smotany
- 1 pl rum
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr dáme skaramelizovať salko v plechovke aspoň na 2,5 - 3 hodiny (nezabudnime prilievať odparujúcu sa vodu). Následne si spravíme klasickým spôsobom puding, ktorý necháme vychladnúť - neskôr po vychladnutí do neho poriadne primiešame zmäknuté maslo a salko.
Ideme na pláty - hoci je práca s cestom trocha prácnejšia, výsledok potom stojí za to :) Najskôr si do väčšieho hrnca dáme rozpustiť na miernom plameni maslo, med, cukor, stále miešame, aby nám zmes neprihorela, následne rýchlo primiešame 4 celé vajíčka (pozor, aby sa nám z nich nestala praženica :) ). Akonáhle máme homogénnu zmes, pridáme do nej tekutinu (v šálke si zmiešame ocot so sódou), ešte pokým pení hneď nalejeme do hrnca a miešame ako o závod. Zmes nám krásne “naboptná” - stále miešame, pokým zmes v hrnci nezačne hnednúť. Keď už má karamelovú farbu, odstavíme z plameňa, aby nám neprihorela. Necháme trocha vychladnúť (5-10 minút), následne do hrnca so zmesou preosievame múku cez hrubšie sitko. Postupne miešame (ideálne s rukami, pozor - zmes musí byť ešte teplá, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo - pozor na popálenie). Keď máme krásnu hnedú jednotnú zmes zapracovanú vo forme hustého cesta, spravíme z nej valček a ten rozdelíme na ideálne 7 rovnakých častí (1 časť môže byť trocha menšia - tá pôjde po upečení na posýpku).
Následne ešte teplé pláty na doske vyvaľkáme valčekom do požadovaného tvaru obdĺžnika na plech - nemusia to byť úhľadné tvary, no ideálne, aby boli rovnakej veľkosti. (pomôcka - ak nám pláty stuhnú, môžeme ich dať do mikrovlnky na 10-20 sekúnd zohriať, budú sa lepšie vaľkať). Tieto pláty priebežne vaľkáme, uložíme na plech na opačnú stranu / resp. spodok plechu/ tak, aby nám pri odstraňovaní z plechu nezavadzali okraje plechu. Pečieme na cca 190 °C (pri teplovzdušnej) cca 10 minút - dávame na ne pozor, aby nám neprihoreli. Následne z plechu odstránime klasickou podberačkou - ale opatrne, aby sa nám pláty neroztrhli - preklopíme na druhý plech tak, aby boli pláty na rovnom podklade. Takto upečieme všetkých 7 plátov.
Plnku si vymiešame hore spomenutým spôsobom, je na vás, či chcete polovičné množstvo s 1 pudingom alebo 2 (na foto je s 1 pudingom, myslím, že to bohato stačí, ale občas som spravila z väčšieho množstva a nikto sa nesťažoval :) ).
Ideme na posýpku: v mixéry si podrvíme orechy a na kúsky nalámaný 1ks plátu cesta, zmiešame s kakaom.
Finálny postup: na pláty cesta postupne na striedačku natierame plnku (vypočítame si to tak, aby nám zostalo na záverečné natretie celého vrchu marlenky). Následne posledný plát natrieme plnkou, ktorú posypeme poriadne posýpkou a jemne zarovnáme povrch (trocha posýpky si môžeme odložiť na guličky (v ďalšom recepte).
Plech si zakryjeme a necháme odležať aspoň pol dňa (ideálne aspoň 1 deň, čím viac odležaná, tým lepšia), aby marlenka vsiakla a cesto nebolo suché, do chladničky. Následne obrežeme okraje a pred podávaním popolievame cik-cak čokoládovým topingom (roztopíme čokoládu v smotane a primiešame rum - pre jednoduchosť pokojne aj v šálke a šup s ňou do mikrovlnky na 1 minútku).