Zdroj: Pixabay: sandid
Domáce zdravé datľové koláčiky
Vôňa, ktorá naplní vašu kuchyňu, keď sa tieto koláčiky upečú dozlatista, je rovnako božská ako ich chuť!
Ingrediencie
- 11⁄2 poháre múka
- 1⁄2 pohár celozrnná múka
- 1⁄4 pohár kryštálový cukor
- 1 polievková lyžica prášok do pečiva
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 1⁄2 pohár studené maslo
- 3⁄4 pohár Nasekané datle
- 1⁄2 pohár plnotučné mlieko
- 1 Vajce, jemne rozšľahané
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 220 °C. Podľa mojich skúseností je správne predhriatie rúry kľúčovým faktorom na dosiahnutie ideálnej zlatohnedej kôrky.
Vo veľkej miske zmiešajte hladkú múku, celozrnnú múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Táto suchá zmes je pre koláčiky nevyhnutná a jej dobré premiešanie zabezpečí konzistenciu.
Do zmesi pridajte vychladnuté maslo nakrájané na kocky. Pri mnohých pokusoch som zistila, že keď maslo vmiešate do múky končekmi prstov, vznikne nadýchanejšia buchta.
Potom vmiešajte nasekané datle. Dbajte na to, aby boli rovnomerne rozmiestnené, aby bolo každé sústo sladké.
Zmiešajte mlieko a ľahko rozšľahané vajce, potom ich pridajte do zmesi múky. Jemne miešajte, kým sa nespojí, nemôžem dostatočne zdôrazniť, aké dôležité je nemiešať príliš. Vďaka tomu budú vaše koláčiky ľahké a jemné.
Cesto vysypte na jemne pomúčenú plochu a jemne ho mieste, kým sa celé nespojí. Pamätajte, že čím menej manipulácie, tým lepšie.
Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 2 cm a vykrajujte kolieska pomocou formičky na sušienky alebo skleneného okraja. Zakaždým sa mi zdá, že najlepšie výsledky dosiahneme použitím okrúhleho vykrajovača.
Kolieska poukladajte na plech, pričom medzi jednotlivými koláčikmi nechajte asi 2 cm medzeru.
Pečte 12 až 15 minút, alebo kým nie sú koláčiky lahodne zlatohnedé.