REKLAMA

Domáce žemle na burger

Nenáročný recept na nadýchané žemle, po ktorých, už nikdy nebudeš chcieť tie kupované.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8
  • 20 g droždia Pridané do
  • 250 ml vlažnej vody Pridané do
  • 2 čl kryštálového cukru Pridané do
  • 450 g hladkej múky Pridané do
  • 2 čajová lyžička soľ Pridané do
  • 3 polievková lyžica olivový olej Pridané do
  • 1 na potretie žĺtok Pridané do
  • sezam na posypanie Pridané do
REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Začneme prípravou kvásku. Do vlažnej vody vmiešame cukor a rozdrobené droždie. Premiešame, prikryjeme a necháme aspoň 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo.

2. Krok

Do ďalšej misy odvážime múku, pridáme k nej soľ a olivový olej. V neposlednom rade aj aktivované droždie(má to byť tekuté).

3. Krok

Pomocou rúk vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a nechám odpočívať asi hodinu, malo by zdvojnásobiť svoj objem.

4. Krok

Vykysnuté cesto premiestnime na pracovnú plochu a jemne premiesime. Rozdelím ho na 7 častí (á cca 125 - 130 g) a každú žemličku ešte premiesime a vytvarujeme do hladkej guličky. Vytvarované žemličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich čistou utierkou a necháme ešte aspoň 30 minút podkysnúť. Rúru vyhrejem na 190 stupňov. Pred pečením potrieme žemle žĺtkom. Posypeme sezamom a pečieme približne 20 minút. V ďalšom príspevku si dáme recept na celé burgre. Dobrú chuť!

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1490 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3610 receptov