Zdroj: FB: Jedlo je krásne
Domáci chlieb ako od babičky
Domáci mäkký zemiakovo - rascový chlieb, ktorý často pripravovala moja babička.
Ingrediencie
- 750 g hladká múka
- 250 g uvarené zemiaky v šupke
- 21 g čerstvé droždie
- 1 kl kryštálový cukor
- 3 pl slnečnicový olej
- 1 pl Biely ocot
- 450 ml vlažná voda
- 1 pl kmín
- 2 kl soľ
Najnovšie letáky
Postup
Do misky dáme preosiatu múku so soľou a premiešame ju. V strede urobíme jamku na zemiaky.
Uvarené zemiaky ošupíme a nastrúhame na jemno. Pridáme ich k múke.
Zemiaky posypeme rozdrveným droždím a cukrom. Polejeme ich trochou vody a necháme kysnúť približne 15 minút.
Keď kvások začína kysnúť, jemne ho premiešame a pridáme olej s octom.
Do cesta pridáme tiež rascu a vypracujeme z neho pružné lesklé cesto. Podľa potreby prisypeme ešte múku.
Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rukami z neho vytvarujeme bochník.
Preložíme ho na múkou posypaný papier na pečenie a necháme ho ešte podkysnúť.
Mäkký domáci chlieb pečieme na plechu a papieri na pečenie prvých 10 minút na 225°C na teplovzdušnej rúre. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ešte cca 40 minút. Na spodok rúry vložíme kastról s horúcou vodou.
Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Nepotierame ho vodou! Správne upečený chlieb vydáva po zaklopaní od spodu dutý zvuk.
Ako dlho hompecieme na 190?