Domáci zemiakový chlieb
Tento chlieb pečiem doma každý týždeň. Je jednoduchý, mäkučký a krásne vypečený za 1/2 hodinu. Najlepšie je, že vám bez problémov zostane mäkký aj 1 týždeň !
Ingrediencie
- 250 g hladká múka pšeničná
- 250 g polohrubá múka pšeničná
- 300 g zemiaky
- 25 ml olej
- 2 kl soľ
- 1 pl cukor
- 21 g čerstvé droždie
- 250 ml voda záleží od zemiakov
- 100 ml voda z uvarených zemiakov
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v trocha osolenej vode celkom do mäkka. Uvarené zemiaky scedíme, ale vodu si necháme, lebo tú použijeme. Mne zostalo 100ml vody, ale ak vám zostane viac, tak pridajte kludne tú zemiakovú vodu potom postupne do cesta namiesto čistej vody :-) Zemiaky následne rozpučíme ako na pyré.
Do zemiakovej vody dáme cukor, droždie, zemiaky a poriadne rozmiešame. V jednej miske si lyžicou premiešame obe múky, soľ a pridáme aj zamiešané zemiaky a olej. Podla toho ako múka pije, podla toho pridávame postupne ešte vlažnú vodu. Cesto má byť polomäkké, ja som pridala ešte 250ml vody. Nakoniec cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka a necháme 30 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu ho rukami poroztláčame a potom z ľava do prava preložíme a zlahka ako hrubý závin stočíme. Cesto položíme na hlbší plech s papierom, alebo na niečo vhodné, kde si chlieb udrží peknú formu. Ja dávam do vrchnej časti jenskej misy, tá je vhodná na takýto 1/2kilový chlieb. Zakryjeme a necháme 30 minút podkysnúť.
Podkysnutý chlebík na vrchu 2x narežeme, pofŕkame trochu s jemne slanou vodou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si vopred rozohriali na 220°C na 15 minút. Po 15ich minútach rúru otvoríme, chlieb pofŕkame trochou vody, zatvoríme späť a znížime na 200°C. Dopečieme ešte zo 15-20 minút. Po upečení môžte chlieb zasa trochu pofŕkať slanou vodou, ale nie je to nutné. Vyskúšajte ako sa vám bude lepšie páčiť, no mäkký bude v oboch prípadoch, rozdiel je naozaj len malý :-) Chlieb necháme na mriežkach vychladnúť.
Chlebík je velmi chutný, úžasne mäkučký a taký mäkký zostane aj niekolko dní. Tento chlieb vám zostane dokonca mäkký aj vtedy, ak ho po upečení necháte celú noc len tak na stole nezakrytý :-) Vrelo odporúčam vyskúšať ! Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube