REKLAMA
Domáci zemiakový chlieb

Domáci zemiakový chlieb

Tento chlieb pečiem doma každý týždeň. Je jednoduchý, mäkučký a krásne vypečený za 1/2 hodinu. Najlepšie je, že vám bez problémov zostane mäkký aj 1 týždeň !

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
1
  • 250 g hladká múka pšeničná Pridané do
  • 250 g polohrubá múka pšeničná Pridané do
  • 300 g zemiaky Pridané do
  • 25 ml olej Pridané do
  • 2 kl soľ Pridané do
  • 1 pl cukor Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do
  • 250 ml voda záleží od zemiakov Pridané do
  • 100 ml voda z uvarených zemiakov Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v trocha osolenej vode celkom do mäkka. Uvarené zemiaky scedíme, ale vodu si necháme, lebo tú použijeme. Mne zostalo 100ml vody, ale ak vám zostane viac, tak pridajte kludne tú zemiakovú vodu potom postupne do cesta namiesto čistej vody :-) Zemiaky následne rozpučíme ako na pyré.

2. Krok

Do zemiakovej vody dáme cukor, droždie, zemiaky a poriadne rozmiešame. V jednej miske si lyžicou premiešame obe múky, soľ a pridáme aj zamiešané zemiaky a olej. Podla toho ako múka pije, podla toho pridávame postupne ešte vlažnú vodu. Cesto má byť polomäkké, ja som pridala ešte 250ml vody. Nakoniec cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka a necháme 30 minút kysnúť.

3. Krok

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu ho rukami poroztláčame a potom z ľava do prava preložíme a zlahka ako hrubý závin stočíme. Cesto položíme na hlbší plech s papierom, alebo na niečo vhodné, kde si chlieb udrží peknú formu. Ja dávam do vrchnej časti jenskej misy, tá je vhodná na takýto 1/2kilový chlieb. Zakryjeme a necháme 30 minút podkysnúť.

4. Krok

Podkysnutý chlebík na vrchu 2x narežeme, pofŕkame trochu s jemne slanou vodou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si vopred rozohriali na 220°C na 15 minút. Po 15ich minútach rúru otvoríme, chlieb pofŕkame trochou vody, zatvoríme späť a znížime na 200°C. Dopečieme ešte zo 15-20 minút. Po upečení môžte chlieb zasa trochu pofŕkať slanou vodou, ale nie je to nutné. Vyskúšajte ako sa vám bude lepšie páčiť, no mäkký bude v oboch prípadoch, rozdiel je naozaj len malý :-) Chlieb necháme na mriežkach vychladnúť.

Domáci zemiakový chlieb - krok prípravy 1
5. Krok

Chlebík je velmi chutný, úžasne mäkučký a taký mäkký zostane aj niekolko dní. Tento chlieb vám zostane dokonca mäkký aj vtedy, ak ho po upečení necháte celú noc len tak na stole nezakrytý :-) Vrelo odporúčam vyskúšať ! Prajem dobrú chuť !

Domáci zemiakový chlieb - krok prípravy 1
6. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4629 receptov

Mäsité jedlá

2184 receptov

Zaváranie

147 receptov

Raňajky

1368 receptov

Lacné jedlá

1453 receptov

Mascarpone

333 receptov

Večera

4332 receptov