Dunajské vlny
Výborný koláč, ktorý je kombináciou krehkého cesta, plnky a čerstvého ovocia.
Ingrediencie
Piškótové cesto
- 200 g maslo
- 170 g cukor
- 3 kus vajce
- 270 g múka
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
- štipka soli
- 2 čajová lyžička kakao
- 250 g čerešňa
Vanilkový maslový krém
- 2 PL pudingový prášok vanilkový
- 500 ml mlieko
- 2 polievková lyžica cukor
- 200 g maslo
Čokoládová granáž
- 100 ml šľahačka
- 25 g maslo
- 150 g čokoládové lupienky
- 50 ml cukor
- 2 polievková lyžica voda
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme piškótové cesto. Vysľaháme maslo s cukrom.
Zdroj: Youtube
Postupne pridáme vajcia.
Zdroj: Youtube
V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Preosejeme cez sitko do misy s vyšľahaným maslom.
Zdroj: Youtube
Vareškou zmiešame dohladka a polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zdroj: Youtube
Do druhej polovice primiešame kakao. Poriadne zmiešame.
Zdroj: Youtube
Kakaovú hmotu položíme na maslovú hmotu a rozotreme.
Zdroj: Youtube
Na vrch poukladáme odkôstkované čerešne. Pečeme pri teplote 180°C cca 30 minút pri zapnutej hornej aj dolnej špirále.
Zdroj: Youtube
Necháme vychladnúť.
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme vanilkový krém. Zmiešame pudingový prášok s cukrom a trochou mlieka. Zvyšok mlieka uvaríme a prilejeme do vymiešaného pudingového prášku.
Zdroj: Youtube
V druhej miske rozmixujeme do krémova maslo a pridáme doň po lyžičkách vlažný pudingový krém.
Zdroj: Youtube
Pripraveným krémom potreme vychladnutý upečený korpus a necháme 2 hodiny tuhnúť v chladničke.
Zdroj: Youtube
Dokiaľ nám tuhne koláč v chladničke pripravíme si čokoládovú granáž na poliatie. Uvaríme smotanu na varenie, do ktorej prisypeme čokoládové lupienky s maslom. Vareškou vymiešame do hladka.
Zdroj: Youtube
V druhom hnci privedieme do varu vodu s cukrom.Postupne prilievame a miešame s čokoládovou hmotou.
Zdroj: Youtube
Zmes vylejeme na koláč a necháme chvíľu stuhnúť.
Zdroj: Youtube
Čokoládu pretreme hrebeňovou špachtľou.
Zdroj: Youtube
Koláč po prekrojení výtvára v kombinácii s čerešňou vlnovitý vzor.
Zdroj: Youtube