Fantastické smotanové pagáče
Výborné lístkujúce pagáčiky s fajnovou chuťou a vláčnosťou smotany a jemnej chuti masla😍Takéto pečivko chutí vždy a všade a preto sa hodí jednoducho na každú príležitosť.
Ingrediencie
Cesto
- 700 g hladká múka
- 300 g polohrubá múka
- 400 g hustá smotana
- 1 ks žĺtok
- 4 dl mlieko
- 2 pl ocot
- 50 g čerstvé droždie
- 2 pl soľ
Na potieranie
- 125 g maslo
Na vaľkanie
- podľa potreby škrob kukuričný
Na potretie pagáčikov
- 1 pl jogurt biely
Na posypanie
- sezam
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Hotové krátko vymiesime na pomúčenej doske do bochníka a necháme 40-45minút kysnúť.
Kým cesto kysne, pripravíme si všetko ostatné čo budeme potrebovať. Čiže maslo na potieranie, škrob na vaľkanie, vajce a jogurt na potretie pagáčikov a sezam či iné semienka na posyp.
Nakysnuté cesto pomocou škrobu vyvaľkáme a natrieme mäkkým maslom. Napokon cesto klasicky ako pri pagáčikoch poskladáme, jedine s jednou výnimkou a to, že medzi skladaním ho trochu poškrobíme, aby cesto pekne lístkovalo :-) Takto poskladané cesto necháme zakryté 25 minút znova nakysnúť.
Po uplynutí času predošlý krok zopakujeme. Čiže pagáčiky prekladáme dokopy 2x. Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video👍🙂
Keď cesto po druhom skladaní nakyslo, tak ho vyvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm. Formičkou vykrajujeme pagáčiky, pokladieme na plech a zakryté ich necháme ešte 15 minút podkysnúť. Za ten čas si vyhrejeme rúru na 190 °C.
Pred pečením ich potrieme vajcom zmiešaným s jogurtom a ozdobíme semienkami. Ja som dala sezam. Pagáčiky pečieme na 190 °C cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak.
Pagáčiky sa nádherne lístkujú a chuťovo sú výborné! Tá smotana im dodáva skvelú chuť a krehkosť :-) Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube