Zdroj: FB: Varenie je radosť
Fantastický veľkonočný syrek na slávnostný stôl
V tomto recepte vás naučíme, ako pripraviť typickú slovenskú šmakocinu, veľkonočný syrek, nazývanú tiež hrudka, cirak, sirok alebo sirecz.
Ingrediencie
- 12 veľkých vajec
- 1 l plnotučného mlieka
- 1 lyžička soľ
- Drvené čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
V menšej miske rozšlaháme vajcia, pridáme mlieko a soľ a poriadne všetko dohromady premiešame.
Potom naplníme hrniec asi palcom vody a dáme zohrievať, kým nezačne vrieť. Misku s vajíčkami a mliekom položíme naň, pričom obe ingrediencie premiešavame kým nestuhne, cca 30 minutiek.
Vystelieme si sitko mušelínom navlhčeným v masle alebou gázou a položíme ho nad misku, aby sme zachytili všetkú srvátku.
Následne, pomocou štrbinovej lyžice nalievame tvaroh, ktorý necháme 10 minút odkvapkávať. Spojíme okraje gázy, aby sme vytvorili balíček, čím z vaječného syra získame ešte viac srvátky.
Pomocou kúska mäsiarskej šnúrky zviažeme gázu s tvarohom do úhľadného zväzku a trošku ju stlačíme, aby sme pomohli srvátke odtiecť.
Špagát priviažeme ku kolíku a zavesíme tvarohovú hmotu nad hrniec alebo, aby sme neprišli o zvyšnú srvátku, a takto ju necháme nasledujúcich počas 30 minút.
Keď guľôčka z vaječného syra vychladne a prestane z nej odkvapkávať cmar, vložíme ju na noc do chladničky zavesenú na podnose, aby si zachovala svoj okrúhly tvar.
Na ďalší deň, keď budeme chcieť začať syr podávať, odstráníme gázu a môžeme ho servírovať ako na chlebíkoch alebo len posypaný trochou soli.