Fašiangové šišky z tvarohového cesta
Výborné šišky úžasnej tvarohovej chuti. Sú ľahučké, zvnútra jemné a zvonka chrumkavé. Tieto šišky sú skvelou obmenou tých klasických šišiek, určite neváhajte vyskúšať!
Ingrediencie
- 400 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 250 g tvaroh jemný krémový
- 2 dl kryštálový cukor
- 50 g maslo
- 1 ks vajce
- 21⁄2 dl mlieko
- 2 pl šťava citrónová
- 1 bal cukor vanilkový
- 30 g čerstvé droždie
- 1⁄2 kl soľ
- na vyprážanie olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske zmiešame najprv obe múky, kryštálový a vanilkový cukor a soľ. Následne pridáme maslo, tvaroh, vajce a v 2 dl mlieka napučaný kvások. Počas vypracúvania cesta uvidíte, či ešte bude treba tých 0,5 dl mlieka, to vždy záleží od múky. Vypracujeme si dosť mäkké a ešte lepivé cesto, ktoré ešte pomocou múky kratučko vymiesime do bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na kruh hrúbky 1cm, ale ak chcete môžete aj hrubšie. Z cesta vykrajujeme kolieska ľubovoľnej veľkosti, ktoré necháme na doske ešte 15 minút oddychovať.
Po uplynutí času šišky vysmážame v dostatočnom množstve oleja z oboch strán. Upečené a trocha vychladnuté šišky obalíme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Ja som obalila zopár aj v škoricovom cukre.
Šišky sú naozaj výborné, so super tvarohovou chuťou 🤩 Súšku určite neoľutujete! Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube