Zdroj: joannawnuk from Canva
Francúzska cibuľová polievka
Francúzska cibuľová polievka s vínom je ideálnou voľbou na poludňajší obed alebo večeru, najmä v chladných dňoch.
Ingrediencie
- 6 ks Cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 2 Lyžice olivového oleja
- 2 Lyžice hnedého cukru
- 1 l vývaru (hovädzieho alebo kuracieho)
- 150 ml bieleho vína
- štipka tymiánu
- 1 ks bobkový list
- soľ a korenie podľa chuti
- 8 plátkov bagety
- 200 g strúhaného ementálu
Najnovšie letáky
Postup
Na panvici roztopíme maslo s olivovým olejom a vložíme na ňu na plátky nakrájanú cibuľu a cesnak. Pomaly ju opražíme.
Do opraženej cibule prisypeme cukor a varíme ju ďalších niekoľko minút, kým cibuľa nezkaramelizuje.
Potom prilejeme vývar, biele víno, bobkový list a tymián. Osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni približne 30 minút.
Bagetu nakrájame na plátky a opečieme v rúre alebo na panvici.
Polievku rozdelíme do hlbokých misiek vhodných do rúry, vložíme do nich opečené plátky bagety a posypeme strúhaným syrom.
Misky vložíme do rúry predhriatej na 180°C a gratinujeme, kým syr nie je zlatohnedý a bublinkavý. Podávame ihneď.