Zdroj: PeteerS from Getty Images
Francúzsky koláč quiche
Quiche je tradičný francúzsky koláč, ktorý je populárny hlavne v regióne Alsasko. Tento recept je pre typickú verziu s mäsovým naplnením a bohatou náplňou z vajec a smotany. Je delikátnou voľbou pre brunch alebo ľahkú večeru.
Ingrediencie
Korpus
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 kus veľké vajce
- 2 pl studenej vody
Náplň
- 200 g Slaniny
- 150 g strúhaného ementálu
- 4 kus veľkých vajec
- 200 ml smotany na šľahanie
Najnovšie letáky
Postup
Najskôr pripravte korpus koláču. V miske zmiešajte múku s maslom nakrájaným na kocky a mierne soľou. Pracujte rýchlo, aby ste získali drobenkovitú zmes.
Pridajte vajce a studenú vodu a zmes rýchlo zatlačte do hladkého cesta. Cesto zabaľte do plastovej fólie a nechajte ho aspoň pol hodiny odpočívať v chladničke.
Medzitým pripravte náplň. Slaninu nakrájajte na kocky a osmažte na panvici, kým nebude dobre vyprážaná. Môže byť aj mierne chrumkavá.
Vo veľkej mise zmixujte vajcia, smotanu, strúhaný ementál, soľ a korenie do hladka.
Rozváľajte cesto na hrúbku približne 5 mm a potom ho natlačte do formy na quiche. Potom cesto prepichujte vidličkou na niekoľkých miestach.
Na cesto rozložte vyprážanú slaninu a potom zalejte zmesou vajec a smotany. Koláč pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia približne 30 minút, kým vrch nezačne byť pekne zlatohnedý.
Quiche nechajte aspoň 10 minút odpočívať predtým, ako ho nakrájate a podávate.