Zdroj: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Grilovaný zeleninový hamburger
Tento recept je ideálny nielen pre vegetariánov a vegánov, ale aj pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať chutnú a zdravšiu alternatívu tradičných hamburgerov.
Ingrediencie
- 1 konzerva čierna fazuľa, scedená a prepláchnutá.
- 1⁄2 Zelená paprika, nakrájaná na hrubé kúsky
- 1⁄2 Biela cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky Cesnak, olúpaný
- 1 Vajce (pre vegánsku verziu použite ľanové vajce)
- 1 polievková lyžica chilli prášok
- 1 polievková lyžica čerstvo mletá rasca
- 1 čajová lyžička Omáčka Sriracha (voliteľná pre pikantný nádych)
- 1⁄2 pohár Strúhanka (ak chcete, môžete použiť bezlepkový chlieb)
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 Celozrnné žemle
- Prílohy podľa vlastného výberu: šalát, paradajky, uhorky, plátky červenej cibule, horčica, kečup atď.
Najnovšie letáky
Postup
V kuchynskom robote rozmixujte cibuľu, papriku a cesnak na mletie, pozor, aby ste to neprehnali, chceme zachovať štruktúru.
Čiernu fazuľu sceďte, ale asi polievkovú lyžicu tekutiny si nechajte, dodá plackám vlhkosť.
Vo veľkej miske roztlačte čiernu fazuľu vidličkou, kým nebude hustá a kašovitá. Práve z nej vytvoríme základ našich zeleninových hamburgerov, preto sa uistite, že je dôkladne roztlačená.
Do spracovanej zeleniny pridajte rascu, chilli, soľ, korenie a Srirachu. Ešte chvíľu miešajte alebo spracovávajte, kým sa tieto prísady dobre nezapracujú a dodajú zmesi jedinečné chute.
Túto zmes preneste do misy s roztlačenou fazuľou. Pridajte vajce a strúhanku, ktorá bude slúžiť ako výborné spojivo, aby placky držali pohromade.
Zmes rozdeľte na štyri placky. Ak sa vám zmes zdá príliš lepkavá, pridajte ešte trochu strúhanky. Vytvarujte placky, položte ich na tanier, prikryte fóliou a pred varením nechajte hodinu v chladničke. Tento krok je dôležitý, pretože pomáha udržať tvar placiek počas grilovania.
Predhrejte gril a grilovacie rošty zľahka potrite olejom. Položte placky na gril a nechajte ich piecť asi 4 - 5 minút z každej strany alebo kým sa neprehrejú a nebudú viditeľné grilovacie stopy. Neponáhľajte sa a netlačte na hamburgery, chceme šťavnatý, nie vyžmýkaný hamburger.
Ak chcete, opečte žemle na grile a potom hamburgery obložte obľúbenými prílohami. A je to, skvelý grilovaný vegetariánsky burger.