Hovädzí Bourguignon
Boeuf Bourguignon je francúzska tradičná špecialita pomaly pečeného hovädzieho, vyskúšajte.
Ingrediencie
- 11⁄2 kg hovädzie mäso
- 500 g slanina
- 4 strúčiky cesnaku
- 350 g šalotky
- 500 g huba
- 500 g mrkva
- bravčová masť
- rozmarín
- oregano
- bobkový list
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 polievková lyžica múka
- 25 ml koňak
- 750 ml červené víno
Najnovšie letáky
Postup
Začnite tým, že si nakrájate mäso na väčšie kocky. Očistite si cesnak aj šalotky a tak isto, ako mäso, nakrájajte ich na väčšie kusy. Slaninu naopak nakrájajte na menšie kocky, ktoré rovno osmažíte v hrnci. Keď máte slaninu osmaženú pekne do chrumkava, vyberte ju z hrnca a na jej výpeku opekajte hovädzinu asi s lyžicou masti. (Množstvo masti pridávame podľa toho, koľko tuku nám pustí slanina.)
Mäso sprudka opečte, aby sa zatiahlo. Poriadne okoreňte a osoľte a pridajte k nemu naspäť opečenú slaninku, šalotku a cesnak. Keď je cibuľa mäkká, posypte celú zmes dvoma lyžicami hladkej múky, zamiešajte a ďalej opekajte do hneda. Pridajte čerstvé byliny: nadrobno nasekané oregano, 4 vetvičky rozmarínu a bobkové listy. Celú zmes zalejete ešte koňakom a červeným vínom a pod pokrievkou necháte variť aspoň 2 hodiny.
Mäso priebežne počas varenia sledujete a po hodinke dolejete asi 700ml horúcej vody. Polhodinu pred koncom varenia k mäsu pridajte očistené a nahrubo nakrájané šampiňóny a mrkvu. Bourguignon môžete prípadne ešte na záver dochutiť soľou a korením.