Hovädzie mäso na šťave so slovenskou ryžou
Výborné jedlo, ktoré patrí už roky medzi naše obľúbené. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok neuveriteľne chutný. Prílohu si už každý môže urobiť podľa chuti🙂
Ingrediencie
Suroviny
- 11⁄2 kg nožina hovädzia
- 2 ks Cibuľa
- 2 l voda
- 3 ks list bobkový
- 10 guličiek celé čierne korenie
- 2 kl mletej rasce
- podľa potreby soľ
- podľa chuti korenie čierne mleté
Na zápražku
- 50 ml olej
- 4 pl hladká múka
- 2 pl paprika červená mletá
- 300 ml voda
Príloha
- 500 g ryža slovenská (orzo)
- 300 g mrazený hrášok
- 2 ks kápia
- 1 l voda
- soľ
- trochu oleja
Najnovšie letáky
Postup
Na oleji si zosklovatíme nakrájanú cibuľu. Dáme k nej mäso, osolíme, pridáme 1/2 dl vody a zakryté necháme dusiť, kým pustí všetku svoju šťavu. Potom zalejeme 2 litrami vody, pridáme bobkové listy, celé čierne korenie, mletú rascu a soľ podľa potreby. Necháme variť, kým mäso nezmäkne. Ak máte kuchtu, treba to dať do nej, tam sa vám to za 30 minút uvarí🙂
Keď už je mäso viditeľne dosť mäkké, si spravíme zápražku. Na oleji upražíme muku, následne pridáme mletú papriku. Zápražku zalejeme 3 dl vody, rozmiešame a prilejeme k mäsu. Pridáme podľa chuti mleté čierne korenie a takto spolu pomaly povaríme ešte 20 minút. Za ten čas sa varením vytratí tá typická chuť zápražky a nakoniec zostane len výborná chuť👍
Ako prílohu som zvolila slovenskú ryžu / orzo🙂 Na oleji som ju opražila, zaliala 1 litrom vody, pridala mrazený hrášok, na kocky pokrájané 2 kapie a soľ podľa potreby. Nakoniec zakryté varila, kým ryža nevsiakla všetku vodu.
Jedlo chutí naozaj úžasne🙂 Je to jedno z našich najobľúbenejších jedál z hovädzieho mäsa. Ako prílohu si môže každý urobiť čo chce, či už klasickú ryžu, pyré, knedľu, alebo cestoviny. Je to len na vás😉 Prajem dobrú chuť
Veľa ďalších fotoreceptov nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube