Zdroj: Pixabay : kalhh
Hrachová polievka podľa babičkinho receptu
Tento veľmi jednoduchý a chutný recept na hráškovú polievku je priamym dedičstvom po mojej starej mame. Sama som ju robila nespočetnekrát a zakaždým, keď som ju pripravila, som cítila lásku a starostlivosť, ktorú babička do varenia tejto polievky vložila. Bohatá chuť a zamatová konzistencia sú vždy hitom pre rodinu a priateľov.
Ingrediencie
- 500 g Sušený zelený lúpaný hrášok
- 1 Cibuľa
- 1 veľké zemiak
- 2 mrkiev
- 1 Kus Zeler
- 100 g Pancetta
- 2 bobkové listy
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 Čajová lyžička majoránka
- 2 l voda
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete uvariť recept na hrachovú polievku, najprv namočte zelený vylúpaný hrášok do vody na najmenej 12 hodín alebo na celú noc. Tento krok by sa nemal vynechať, pretože hrášok zmäkne a polievka získa svoju charakteristickú krémovú konzistenciu.
Cibuľu, zemiaky, mrkvu a zeler ošúpte a nakrájajte na kocky. Pancettu nakrájajte na malé kocky. Stará mama vždy hovorila, že použitie pancetty dodáva chuti hlbší rozmer.
Na veľkej panvici opečte pancettu. Keď je slanina chrumkavá, pridajte cibuľu a smažte ju, kým nie je priesvitná.
Keď je cibuľa priesvitná, pridajte zemiaky, mrkvu a zeler a restujte asi 5 minút.
Pridajte namočený hrášok a zalejte vodou. Pridajte bobkové listy, soľ, korenie a majoránku.
Všetko priveďte do varu a potom znížte teplotu. Polievku prikryte a varte približne hodinu. Stará mama vždy zdôrazňovala, že pomalé varenie je kľúčom k rozvoju chutí.
Približne po hodine by mala hrachová polievka dosiahnuť požadovanú konzistenciu. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vody. Pred podávaním odstráňte bobkové listy.