REKLAMA
Zdroj: Canva
Jablčný ocot - recept
Domáci jablčný ocot.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
1
- 10 ks jablko
- 10 čajová lyžička cukor
- filtrovaná alebo prevarená voda
Najnovšie letáky
REKLAMA
Postup
5 min.
1. Krok
Jablká umyjeme, vysušíme a spolu so šupkou i jadrovníkom postrúhame na hrubšom strúhadle.
2. Krok
Zmiešame vodu s cukrom - drevenou vareškou alebo plastovou lyžicou (nie kovovou).
3. Krok
Jablká vložíme do veľkého pohára a zalejeme cukrovou vodou. Musia byť celé ponorené.
4. Krok
Hrdlo pohára prekryjeme gázou, upevníme gumičkou a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 až 3 týždne. Dbáme na to, aby sme pohár položili mimo slnečného žiarenia. Po čase sa na povrchu môže vytvoriť želatínový mútny povlak (matka). Tento jav je úplne prirodzený.
5. Krok
Po 2 až 3 týždňoch, keď tekutina nadobudne sladkokyslú octovú vôňu, nastal čas na jej scedenie. Jablká a povlak vyhodíme, tekutinu vrátime do nádoby a opäť uzavrieme gázou a gumičkou.