Jednoduché domáce rožky / rohlíky
Lahučké, nadýchané rožky s jemne chrumkavým povrchom a mäkkou striedkou. Jednoduchá príprava s úžasným výsledkom🙂
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg múka
- 3 dl mlieko
- 4 dl voda
- 1 dl olej
- 42 g droždie
- 1 pl cukor
- 1 pl soľ
Na potretie
- 1 ks žĺtok
Na posyp
- Soľ semienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Múku, cukor a soľ premiešame lyžicou, následne pridáme olej, v mlieku napučané droždie a postupne aj tolko vody, aby sme vypracovali polomäkké, jemné cesto ktoré sa oddeluje od misky. Tej vody treba približne 4dl, treba ju poriadne zapracovať do cesta, múka musí tekutinu dobre vpiť. Nakoniec dáme cesto na 1 hodinu nakysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 20-22 kúskov, ktoré vymiesime do bochníčkov. Bochníčky zakryjeme a necháme 30 minút znova kysnúť.
Po uplynutí času bochníček vyváľkame do tenkého podlhovastého/ vajcovitého tvaru a zrolujeme do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech s papierom a necháme 15-20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 220°C a dáme aj mištičku s vriacou vodou, z ktorej sa nám počas pečenia vlastne parí a dopomáha nám, aby rožky ešte krajšie nakysli🙂
Podkysnuté rožky natrieme žĺtkom a posypeme podla chuti rascou, soľou, alebo inými semienkami. Rožky pečieme na 220°C cca. 15 minút krásne do hnedasta. Treba si to sledovať, u niekoho sa čas môže predĺžiť max aj na 20 minút, ale od toho viac nie.
Rožky/ rohlíky sú výborné, cesto velmi lahučké a chutné. Rožky sú zvonka jemne chrumkavé a zvnútra mäkké a nadýchané🙂 Tieto rožky vydržia krásne mäkké aj 3-4 dni. Doma zvyknem napiecť občas väčšie množstvo, aby bolo pečivo na pár dní. Vrelo toto pečivo odporúčam. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube